Alte cinci persoane şi-au pierdut viaţa din cauza virusului gripal, astfel că numărul total de decese a ajuns, ieri, la 62, potrivit ultimei actualizări făcute de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP. Cu toate că sezonul gripal 2017-2018 a debutat mult mai târziu, numărul victimelor este aproape de trei ori mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau înregistrate doar 25 de decese.
Potrivit Institutul Naţional de Sănătate Publică, ultimele decese cauzate de gripă au fost înregistrate la cinci femei cu vârste cuprinse între 44 şi 82 de ani. Toate aveau şi alte probleme de sănătate, însă niciuna nu era vaccinată antigripal.
Cele mai multe vieţi au fost curmate de virusurile gripale B şi A(H1N1) - cel care se face vinovat de aşa numita „gripă porcină” care a evoluat ca o pandemie în 2009, răspândindu-se în întreaga lume. La nivel naţional, până la finalul săptămânii trecute au fost confirmate cu laboratorul peste 780 de cazuri de gripă, cele mai multe fiind în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa. De asemenea, activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare şi în judeţele Olt, Bihor şi Argeş.
Peste 130.000 de gripaţi
„La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinic, infecţii acute respiratorii şi pneumonii) a fost de 134.922, cu 51,3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (89.175)”, se arată în ultimul raport al CNSCBT.
Deşi numărul românilor care s-au vaccinat antigripal, în acest an, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, este aproape dublu faţă de anul trecut, atât numărul îmbolnăvirilor, cât şi cel al deceselor este mult mai mare. Aceasta este o consecinţă a faptului că, pe de o parte, vaccinurile au ajuns prea târziu la populaţie, iar pe de altă parte, virusurile gripale par să fie tot mai agresive de la un an la altul.
În ciuda numărului mare de victime, autorităţile din Sănătate consideră că încă nu este epidemie de gripă. “În momentul de faţă, după cifrele pe care le furnizează INSP - nu (nu se poate vorbi de o epidemie - n.r.), pentru că circulaţia mai intensă a virusului gripal nu se manifestă în toate zonele din ţară, pe de o parte. Pe de altă parte, numărul total de cazuri de viroze respiratorii este în intervalul aşteptat”, a explicat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie (SRM).
„Numărul de cazuri înregistrate la 100.000 de locuitori este undeva puţin peste 1.000 de cazuri, iar nivelul maxim care ar trebui să fie depăşit în cazul unei epidemii, corelat cu circulaţia la nivel naţional a tulpinilor de virus gripal, este undeva pe la 1.500 de cazuri la 100.000 de locuitori” Alexandru Rafila, preşedinte SRM
Specialiştii sunt de părere că, în săptămânile următoare, numărul de cazuri noi de gripă ar trebui să scadă.