Jurnalul.ro Ştiri Social „Gripa chinezească”, simptome similare cu gripa sezonieră

„Gripa chinezească”, simptome similare cu gripa sezonieră

de Monica Cosac    |   

România ia primele măsuri pentru a preveni eventualele îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus din China, care a ucis până acum 17 oameni. Specialiştii în sănătate publică şi boli infecțioase care s-au reunit ieri, la Ministerul Sănătăţii au recomandat autorităţilor să cumpere camere cu termoviziune şi să le monteze în aeroporturi, astfel încât să poată fi identificate persoanele care au febră la intrarea în ţară. 

 

Specialiştii români aşteptau, de asemenea, deciziile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a anunţat că va recomanda un set de măsuri, la nivel mondial, privind coronavirusul din China.  

Până atunci, medicii au explicat că boala provocată de noul coronavirus din China (2019-nCoV) se aseamănă foarte mult cu gripa sezonieră. Principalele simptome sunt: febră, stare generală proastă, tuse seacă, dureri de cap și tulburări respiratorii.

Teste rapide

În plus, în România urmează să fie disponibile, în curând, teste care să depisteze rapid eventuala prezență a noului coronavirus din China, a anunţat, ieri, medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Aceste teste vor fi disponibile, cel mai probabil, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Autorităţile chineze au confirmat, ieri, 473 de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus, numărul deceselor ajungând la 17.

 

Protocol între MS şi MEC

În cadrul întâlnirii specialiştilor din Sănătate, au fost luate câteva decizii şi în privinţa gripei sezoniere. După ce mai multe şcoli şi grădiniţe au fost închise, din cauza numărului mare de cazuri de gripă, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi cel al Sănătăţii, Victor Costache, au anunţat că a fost redactat un protocol de colaborare între cele două ministere, pentru o mai bună monitorizare a stării de sănătate a copiilor în unităţile de învăţământ. Protocolul detaliază măsurile de aplicat şi va fi transmis către inspectoratele şcolare judeţene şi direcţiile judeţene de sănătate publică.

Cu toate că nu intră în atribuţiile dascălilor să facă triajul medical, Amalia Şerban, director în cadrul Ministerului Sănătăţii, a afirmat că, în cazul în care profesorii constată că elevii prezintă simptome de gripă, ar trebui să-i cheme pe părinţii acestora pentru a-i lua acasă. „Teoretic, este atribuţia medicului şcolar şi a asistentei din cabinetul medical şcolar de a face triajul copiilor în fiecare dimineaţă şi, în special în această perioadă, profesorii ar trebui să vadă dacă la primele ore copiii manifestă simptome de gripă sau alte afecţiuni şi ar trebui să cheme părinţii pentru a-şi lua copiii acasă. (…) Profesorii nu se simt foarte confortabil de a lua ei această decizie. În urma colaborării cu Ministerul Educaţiei, vom vedea exact cum se va face de acum încolo”, a explicat Şerban.

Febră mare – semn de gripă

Pe de altă parte, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, spune că diagnosticul de gripă este unul „clar” pentru care prezintă câteva simptome: febră ridicată şi dureri de cap şi de muşchi.

„Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut -  ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Institutul „Matei Balş”

 

„Recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă, pentru că le faceţi degeaba! 80% dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă, când aveţi, şi nu vă trataţi?”, a mai spus Streinu-Cercel, precizând că gripa se tratează cu medicamente antivirale.

Potrivit medicului, de marţi până miercuri, la „Matei Balş” au ajuns 141 de pacienţi cu gripă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri