Jurnalul.ro Special Anchete Aplicații informatice-mamut. Guvernul nu se satură de scandal: după e-Factura și e-TVA, dă 5 milioane de euro pentru e-Buget

Aplicații informatice-mamut. Guvernul nu se satură de scandal: după e-Factura și e-TVA, dă 5 milioane de euro pentru e-Buget

de Ion Alexandru    |   

eBUGET_NG este un nou sistem informatic care urmează să fie implementat la nivelul Ministerului Finanțelor și care va costa peste 23,8 milioane de lei. Banii sunt asigurați din PNRR, proiectul fiind un jalon obligatoriu asumat de Guvernul României. Licitația în vederea contractării serviciilor de dezvoltare software aferente se află în plină desfășurare. De asemenea, instituția condusă de Marcel Boloș a mai scos la licitație un alt contract, în valoare de 1,53 milioane de lei, pentru dezvoltarea unei alte platforme IT care să monitorizeze proiectele de Parteneriat Public-Privat și de concesiune. Și acest contract este finanțat tot cu bani din PNRR.

Prima astfel de achiziție a fost anunțată de către Ministerul Finanțelor Publice, condus de liberalul Marcel Boloș, în data de 10 iunie 2024, când, pe SEAP, a fost publicată o informare potrivit căreia instituția respectivă dorea să contracteze servicii de dezvoltare software pentru proiectarea sistemului informatic eBUGET_NG. În acest anunț se specifică faptul că activitățile urmează să se desfășoare în sediul Ministerului Finanțelor și în centrele de date ale instituției, dar și în alte locații, în funcție de necesități. Totodată, activitățile care se vor presta se vor putea desfășura și online sau în sistem remote, cu acordul beneficiarului.

Valoarea estimată inițială a acestui contract se ridică la 20 de milioane de lei fără TVA, respectiv la 23.800.000 de lei cu TVA inclusă (4.875.142,9 euro). Afacerea va dura 31 de luni, conform anunțului de participare citat, iar finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, deoarece proiectul reprezintă o investiție avută în vedere în cadrul PNRR, la Capitolul 8 „Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii”, Reforma 3 – „Îmbunătățirea mecanismului de programare bugetară”, Investiție 5, Jalonul 243 – „Actualizarea aplicației informatice BUGET_NG”.

În vederea atribuirii contractului, Ministerul Finanțelor organizează o licitație deschisă, impunând ca și criteriu cel mai bun raport calitate-preț, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 22 iulie 2024.

Aplicația care centralizează bugetele anuale

În caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții, se precizează că obiectul contractului constă în prestarea de servicii de dezvoltare software care oferă, fără a se limita la acestea, activități specifice de analiză, proiectare, dezvoltare import de date din sistemul existent BUGET_NG, testare, implementare în producție, elaborarea documentației, instruire, mentenanță corectivă, adaptivă și evolutivă a noului sistem informatic eBUGET_NG și garanție software.

Beneficiarul general al proiectului este Ministerul Finanțelor, iar Centrul Național pentru Informații Financiare răspunde de îndeplinirea sarcinilor pe linie de tehnologia informațiilor. Beneficiarul final al proiectului și al sistemului informatic eBUGET_NG și proprietarul datelor este Direcția Generală de Sinteză a Politicilor Bugetare. Acest sistem informatic al Ministerului Finanțelor este unic în România, iar, în prezent, este cel mai mare furnizor de date de la nivel național pentru instituțiile publice și instituțiile financiare din țară și din străinătate.

În documentul citat se precizează că, din 2010, a fost dezvoltat sistemul informatic BUGET_NG, prin care se realizează centralizarea bugetelor ordonatorilor principali de credite din administrația publică centrală, în vederea elaborării programului de convergență, a strategiei fiscal-bugetare, a limitelor bugetare anuale. De asemenea, sistemul gestionează aceste bugete de-a lungul tuturor fazelor bugetare asumate aferente unui exercițiu bugetar și face pregătirea bugetului aferent anului următor.

Noul soft va centraliza tot

Ministerul lui Boloș precizează că, prin PNRR, urmează să fie o nouă aplicație, odată cu intrarea în vigoare a cadrului de reglementare care asigură planificarea bugetară multianuală, care eficientizează procesu de stabilire a priorităților de investiții publice, a cheltuielilor pe domenii de activitate la nivel bugetar și cu planificarea clară a bugetelor ulterioare.

Aplicația eBUGET_NG va implementa pentru Ministerul Finanțelor baza de date Oracle 19c, aplicația de Management al Identității, portalurile Intranet și Extranet, stabilirea unor funcționalități de date, aplicația „Deschideri de credite”, care face obiectul reprezentării în tehnologia web în cadrul proiectului eTREZOR, plicașia „Darsan”, sistemul informatic SITFIN, sistemul informatic FOREXBUG, sistemul DEDOC, sistemul de arhivare electronică a documentelor, sistemul de centralizare și alte sisteme informatice. Totodată, sistemul informatic se va integra și cu sisteme similare externe, cum ar fi aplicația informatică gestionată de Secretariatul General al Guvernului.

Digitalizarea activității de monitorizare, încă 1,53 milioane de lei

Cea de-a doua afacere a fost antamată prin publicarea pe SEAP a unui anunț de participare din data de 7 iunie 2024 și vizează contractarea de servicii de dezvoltare software pentru digitalizarea activității de monitorizare a proiectelor de tip Parteneriat Public-Privat, concesiune și de management a riscurilor fiscale.

Valoarea estimată inițială a acestui contract este de 1.287.800 de lei fără TVA, respectiv de 1.532.482 de lei cu TVA inclusă (312.751,4 euro). Ministerul Finanțelor Publice va organiza, și în acest caz, o licitație deschisă, impunând ca și criteriu cel mai bun raport calitate-preț. Contractul va avea o durată de 18 luni și este finanțat tot din PNRR, prin Componenta 8, Reforma 1 – „Reforma ANAF prin digitalizare”, Obiectivul „Asigurarea capacității de răspuns la provocările informaționale actuale și viitoare, inclusiv în contextul pandemiei, prin transformarea digitală a Ministerului Finanțelor Publice și a Agenției Naționale de Administrare Fiscală”.

Ofertele urmează să fie deschise în data de 15 iulie 2024.

În caietul de sarcini, se precizează că Unitatea de Management a Investițiilor Publice (UMIP) din Ministerul Finanțelor, în colaborare cu alte instituții publice implicate, urmărește crearea și dezvoltarea unei platforme IT care să ofere acces la baza de date a proiectelor de tip Parteneriat Public-Privat și de concesiune și care este împărțit în două secțiuni. Prima secțiune va fi accesibilă publicului, cu detalii despre pregătirea de proiecte care au fost aprobate pentru Parteneriat Public-Privat și informații detaliate despre monitorizarea și procesul implementării fiecărui proiect. A doua secțiune este dedicată unităților publice care demarează sau care au în derulare contracte de concesiune, în procesul de revizuire și de aplicare, respectiv a direcțiilor de specialitate implicate în procesul de elaborare a Parteneriatului Public-Privat și de monitorizare a riscurilor fiscale apărute.

Subiecte în articol: PNRR e-Buget E-factura e-TVA
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri