Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul suspendă temporar Legea privind diminuarea risipei alimentare

Guvernul suspendă temporar Legea privind diminuarea risipei alimentare

Guvernul suspendă temporar Legea privind diminuarea risipei alimentare, pentru a pregăti "un sistem sustenabil şi funcţional de aplicare", se arată într-un comunicat al Executivului. 

"Aplicarea Legii privind diminuarea risipei alimentare va fi suspendată până la data de 31 decembrie 2017, urmând ca în această perioadă să fie clarificate unele prevederi şi eliminate dificultăţile de aplicare semnalate de reprezentanţii asociaţiilor din producţia primară, procesare, comerţ şi ONG-uri care activează în acest sector", precizează comunicatul. 

Potrivit sursei citate, decizia a fost stabilită de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de vineri şi va deveni aplicabilă începând cu intrarea în vigoare a actului normativ. 

Executivul precizează că prevederile Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare au intrat în vigoare începând cu 21 mai 2017, însă nu au fost aprobate încă normele de aplicare. 

"În urma întâlnirilor organizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu reprezentanţii asociaţiilor din sectorul alimentar în vederea elaborării normelor metodologice de aplicare, au fost semnalate o serie de disfuncţionalităţi în aplicarea legii", se arată în comunicat. 

Conform sursei citate, nu este foarte clar definit cine sunt operatorii economici care trebuie să aplice acest act normativ, prevederea din lege având caracter general. Totodată, măsurile prevăzute în scopul diminuării risipei alimentare nu sunt în acord cu realitatea din România şi nu au caracter imperativ clar, menţionează Guvernul. 

"'Aproape de expirarea datei-limită de consum' este o sintagmă relativă, care poate varia foarte mult în funcţie de specificul fiecărui produs. Prevederile referitoare la vânzarea produselor cu 3% plus TVA din preţul de achiziţie poate crea o reţea paralelă de comercializare a produselor agroalimentare care au fost supuse prevederilor referitoare la reducerea risipei de alimente. De asemenea, alte norme şi prevederi legale trebuie armonizate cu aceste prevederi referitoare la comercializarea produselor cu 3% plus TVA din preţul de achiziţie sau de producţie", se spune în comunicat. 

Guvernul susţine că în Legea 217/2016 nu sunt prevederi clare referitoare la autorităţile care constată contravenţiile şi aplică sancţiunile, iar în bugetul pe anul în curs nu sunt prevăzute resurse financiare pentru aplicarea legii. 

"Este necesară reanalizarea întregului text legislativ şi modificarea lui, astfel încât să poată fi realizat un sistem sustenabil şi funcţional de reducere a risipei alimentare. România trebuie să respecte recomandările Comisiei Europene, care şi-a propus drept obiectiv reducerea risipei cu 50% până în anul 2030 şi, implicit, diminuarea numărului de persoane afectate de lipsa de alimente", se precizează în comunicat. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri