Federaţia Română de Canotaj a atribuit la mijlocul lunii septembrie un contract uriaş, de zece milioane de euro, pentru achiziţia de medicamente şi suplimente. Patru firme vor împărţi marele pot, într-un acord cadru valabil 24 de luni. Nu mai puţin de 900 de sportivi vor beneficia de aceste produse, din partea uneia din cele mai titrate federaţii din România, cu sute de medalii obţinute de-a lungul timpului. Anul trecut, FR de Kaiac Canoe a fost zguduită de un scandal de dopaj fără precedent, după ce întregul lot de kaiac-canoe a fost depistat pozitiv şi a fost exclus de la Jocurile Olimpice de Rio.
FR de Canotaj a încheiat pe 13.09.2017 un acord cadru privind achiziţia de produse farmaceutice, constând în „medicamente, suplimente, vitamine şi alte produse nutriţionale pentru întreţinerea sănătăţii şi îmbunătăţirea capacităţii de efort a sportivilor, pe bază de comandă, conform reţetelor medicilor”.
7.070.000 lei este bugetul Federaţiei Române de Canotaj pentru acest an
Valoarea totală a contractului este de 41.709.444,77 lei, fără TVA, echivalentul a circa zece milioane de euro, potrivit datelor publicate de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Interesant este faptul că întregul buget al FR de Canotaj pentru anul 2017 este de şase ori mai mic decât costul acestei achiziţii.
Cine va lua banii federaţiei
Marele câştigător al licitaţiei a fost California Fitness România SRL din Timişoara, distribuitorul produselor Calivita. Firma bănăţeană va încasa de la FR de Canotaj nu mai puţin de 22.901.978 lei, potrivit SEAP. Un alt beneficiar al acordului cadru este Fitt Beauty SRL din Târgu Mureş, care va primi 2.664.407 lei, în timp ce Nutrivita SRL Bucureşti câştigă de pe urma contractului 13.266.745 lei. În fine, Aldreda SRL din Cluj Napoca obţine de la federaţia de canotaj 2.876.314,77 lei.
Contractul FR de Canotaj, mană cerească
Pentru toate firmele câştigătoare, contractul semnat cu FR de Canotaj reprezintă o adevărată mană cerească, dacă ne raportăm la cifrele de afaceri. California Fittnes România SRL, controlată de Hargitai Gerry Gyozo, cetăţean canadian născut în Ungaria cu domiciliul în Mexic, a raportat pentru anul trecut afaceri de 22 milioane lei şi un profit net de 724.000 lei, cu 44 angajaţi. La rândul său, Fitt Beauty SRL, deţinută de Tibor Oliver Tamaş, a declarat pentru acelaşi interval afaceri de 590.000 lei şi un profit de 81.000 lei, cu numai doi angajaţi. De asemenea, Nutrivita SRL, condusă de Adelina Păsat, a înregistrat afaceri de 10 milioane lei şi un profit net de 1,2 milioane lei, cu 21 angajaţi, iar Aldedra SRL, patronată de Delia Horge, a raportat afaceri de 12,4 milioane lei şi profit de 116.000 lei, cu 26 angajaţi.
Cel mai mare scandal de dopaj
Anul trecut, FR de Kaiac Canoe a fost zguduită de unul din cele mai mari scandaluri de dopaj din istoria României. Întregul lot de kaiac-canoe a fost depistat cu meldonium şi a fost exclus de la Jocurile Olimpice de la Rio. Ministrul Tineretului şi Sportului de atunci, fosta mare canotoare Elisabeta Lipă, a luat apărarea sportivilor dopaţi, spunând doar că meldoniumul este o substanţă controversată.
Canotajul este unul din sporturile cu cele mai multe trofee câştigate, România fiind considerată o forţă pe plan mondial. De-a lungul timpului, sportivii canotori au câştigat aproape 1.400 de medalii la Jocurile Olimpice, campionatele mondiale şi europene.
FR de Canotaj are 900 de sportivi legitimaţi şi 60 de antrenori, care activează în opt secţii la Bucureşti, cinci la Constanţa şi Piatra Neamţ, patru la Timişoara, trei la Călăraşi, două la Iaşi şi câte una la Botoşani, Deva, Fălticeni, Suceava, Târgu Mureş, Orşova, Drobeta Turnu Severin şi Ilfov.
Performanţele remarcabile obţinute de FR de Canotaj trebuie întreţinute cum se cuvine, iar suplimentele sportivilor reprezintă o componentă esenţială