Jurnalul.ro Ştiri Social Helioterapia, soluție pentru sănătate

Helioterapia, soluție pentru sănătate

de Diana Scarlat    |   

Soarele ne vindecă de mai multe boli, iar studiile științifice arată că lumina dimineții este mai bună decât în restul zilei. Unii cercetători susțin că expunerea la soare rezolvă cea mai mare parte a problemelor medicale, dar contribuie și la menținerea unei greutăți reduse și ajută corpul să producă vitamina D3, esențială pentru buna funcționare a întregului organism.

 

Helioterapia este din ce în ce mai recomandată, mai ales după cele două luni de lockdown. Cercetătorii de la Universitatea Alberta, din Canada, au observat un efect negativ al reducerii timpului de expunere la lumina și căldura soarelui: celulele organismului înmagazinează mai multe grăsimi pe perioada iernii, ceea explică și creșterea în greutate, în anotimpul rece. De asemenea, un efect nociv al absenței expunerii la soare este accentuarea carenței de vitamina D, în special D3, efectele fiind grave atât pe teren scurt – depresie și creșterea în greutate – cât și pe termen mediu și lung, până la afecțiuni grave, precum instalarea osteoporozei. Studiile științifice mai arată că există o legătură strânsă între sănătate, greutate și lumina soarelui, iar unul dintre elementele esențiale este vitamina D3. Cu alte cuvinte, expunerea la soare asigură menținerea în formă, stimulează metabolismul, garantează o greutate redusă, oase puternice și mușchi tonifiați, dar și o stare psihică foarte bună. Și în acest caz se recomandă însă evitarea excesului. Un studiu recent făcut de cercetătorul american Phyllis Zee, profesor la Universitatea Northwestern, și dr. Kathryn Reid, de la Școala de Medicină Northwestern Feinberg arată că expunerea corpului la soarele dimineții, timp de cel puțin 15 minute pe zi, influențează scăderea indicelui de masă corporală.

 

Orele de plajă indicate

Phyllis Zee recomandă expunerea corpului la razele dimineții, în special în intervalul orar 8.00 – 12.00. Coautorul studiului, dr. Kathryn Reid, arată că persoanele care s-au expus la lumina soarelui la primele ore ale dimineții au avut un indice de masă corporală mai mic decât cei care s-au expus mai târziu. La concluzii similare au ajuns și alți cercetători care au studiat efectele luminii și căldurii solare asupra organismului uman.

 

S-a demonstrat științific faptul că avem capacitatea de a face ceea ce în regnul vegetal se numește fotosinteză, doar că organismul uman produce vitamina D3, care îl menține sănătos și tânăr.

Subiecte în articol: helioterapia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri