Jurnalul.ro Ştiri Observator Hellvig a sunat retragerea ofiţerilor SRI detaşaţi la ANAF

Hellvig a sunat retragerea ofiţerilor SRI detaşaţi la ANAF

de Adrian Stoica    |   

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a dat ordin de retragere a ultimilor 23 de ofiţeri SRI care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF, începând cu anul 2014, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Mediafax. Reprezentanţii Serviciului de Informaţii precizează că ofiţerii săi au fost detaşaţi la solicitarea ANAF.

Numărul ofiţerilor SRI detaşaţi la ANAF a fost iniţial de 28, precizează SRI, contrazicându-l astfel pe fostul premier Victor Ponta, care susţinea în urmă cu câteva luni că sunt peste 100 de cadre detaşate. Acum mai sunt 23, în prezent aflându-se în derulare procesul de retragere etapizată a acestora. “Directorul SRI, dl Eduard Hellvig, în baza unei analize, a iniţiat demersurile legale pentru încetarea detaşării ofiţerilor în cadrul ANAF. Instituţia noastră apreciază evoluţiile pozitive înregistrate de ANAF si susţine necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea capacitaţii administrative, inclusiv prin asigurarea unui nivel ridicat de integritate”, se arată în răspunsul celor de la SRI. Oficialii Serviciului spun însă că nu a existat un protocol de colaborare încheiat de Serviciul de Informaţii cu ANAF în problematica acestor detaşări. “Colaborarea SRI cu celelalte instituţii şi autorităţi publice, inclusiv cu Ministerul Finanţelor Publice, se realizează în baza art. 14 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, cu modificările şi completările ulterioare. Decizia în acest caz a aparţinut tuturor decizionalilor din instituţiile statului român, reprezentate în CSAT, inclusiv preşedintele şi premierul României, Serviciul Român de Informaţii punând în aplicare, ulterior, hotărârea CSAT”, precizează SRI.

Atribuţiile ofiţerilor detaşaţi au fost exclusiv cele aferente fişelor de post ale funcţiilor ocupate în cadrul ANAF. Pe perioada detaşării, ofiţerii SRI au răspuns exclusiv obligaţiilor de serviciu atribuite de şefii ierarhici din cadrul ANAF, spun reprezentanţii SRI.

 

În răspunsul lor, cei de la SRI afirmă că ofiţerii detasaţi au contribuit la creşterea gradului de expertiză analitică, la consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare şi, de asemenea, la asigurarea unor standarde superioare de integritate, mai precizează cei de la SRI. Direcţia Generală Antifraudă Fiscală a fost înfiinţată după desfiinţarea Gărzii Financiare.

 

Ofiţerii SRI au fost detaşaţi la ANAF după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis că evaziunea fiscală este o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri