Jurnalul.ro Ştiri Externe Nouă decese și sute de răniți în explozii „misterioase” provocate de pagere în sudul Beirutului. Hezbollah investighează

Nouă decese și sute de răniți în explozii „misterioase” provocate de pagere în sudul Beirutului. Hezbollah investighează

de Vali Deaconescu    |   

Gruparea armată libaneză Hezbollah, susținută de Iran, a anunțat că doi dintre luptătorii săi și o fată au murit în urma unor explozii provocate de pagere. Ambasadorul Iranului în Liban se numără printre sutele de persoane rănite în exploziile simultane care au avut loc în sudul Beirutului și în alte zone ale Libanului, marți după-amiază.

Update Ministrul sănătății din Liban, Firass Abiad, a confirmat într-un interviu pentru Al Jazeera că exploziile de marți au provocat moartea a cel puțin nouă persoane, inclusiv a unei fetițe de opt ani. Totodată, bilanțul răniților se ridică la aproximativ 2.800 de persoane.

Stire initiala Imagini surprinse de camerele de supraveghere arată cum un bărbat aflat într-un magazin a suferit o explozie în buzunarul pantalonilor. Hezbollah a declarat că investighează cauza acestor explozii, fără a acuza direct Israelul. Armata israeliană nu a comentat imediat incidentul, potrivit BBC.

Aceste evenimente au loc la doar câteva ore după ce cabinetul de securitate al Israelului a stabilit ca obiectiv al războiului repatrierea în siguranță a celor 60.000 de locuitori din nordul țării, care au fost strămutați din cauza atacurilor Hezbollah. Premierul israelian a declarat că „Israelul va continua să acționeze pentru implementarea acestui obiectiv”.

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a afirmat luni că singura modalitate de a permite reîntoarcerea locuitorilor din nord este prin „acțiune militară”, în cadrul unei întâlniri cu emisarul american Amos Hochstein. Gallant a mai adăugat că „posibilitatea unui acord se epuizează, deoarece Hezbollah continuă să se alinieze cu Hamas și refuză să pună capăt conflictului.”

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, pe 7 octombrie, granița dintre Israel și Liban a devenit scena unor confruntări aproape zilnice. Hezbollah susține că acționează în sprijinul grupării palestiniene Hamas, ambele fiind susținute de Iran și catalogate drept organizații teroriste de Israel, Marea Britanie și alte state.

De la debutul ostilităților, cel puțin 589 de persoane și-au pierdut viața în Liban, majoritatea fiind luptători Hezbollah, conform Ministerului Sănătății libanez. Pe partea israeliană, guvernul raportează 25 de civili și 21 de membri ai forțelor de securitate uciși.

Subiecte în articol: beirut hezbollah pagere explozie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri