Jurnalul.ro Special Anchete Dosarele echipamentelor achiziționate în starea de urgență bat pasul pe loc. „Holdingul” din Giurgiu al bucătăresei care a vândut către ONAC măști la suprapreț

Dosarele echipamentelor achiziționate în starea de urgență bat pasul pe loc. „Holdingul” din Giurgiu al bucătăresei care a vândut către ONAC măști la suprapreț

de Ion Alexandru    |   

În timp ce Parchetele se războiau, la propriu, cu sute de persoane pentru că nu aveau declarații pe propria răspundere sau pentru că făceau farse prin Centrul Vechi, deghizate în tufișuri, anchetele care vizau, cu adevărat, tunurile pandemiei băteau pasul pe loc. Cazul achiziției de măști de protecție, la suprapreț, în plină stare de urgență, de la firma bucătăresei din Giurgiu face obiectul a două dosare penale, unul instrumentat la DNA, iar al doilea, chiar la Parchetul Judecătoriei Giurgiu. Atât de bine sunt cercetate, încât patroana și-a completat, în vara anului trecut, obiectele de activitate ale companiei cu activități nenumărate. De la comerțul și intermedierea vânzării de combustibili, mâncare, calculatoare sau softuri, până la servicii de transport sau afaceri imobiliare

 

Conform informațiilor „Jurnalul”, achiziția făcută de ONAC în primăvara anului trecut, referitoare la cele 1,75 de milioane de măști importate din Turcia de către SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu, face în acest moment obiectul a două dosare penale. Primul a pornit de la celebrul deja procuror militar Bogdan Pîrlog, de la Parchetul Militar Teritorial București, care s-a sesizat din oficiu, în legătură cu atribuirea contractului către SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu. Prin ordonanță, acesta a început cercetarea penală, „existând indicii că funcționarii publici au îndeplinit un act defectuos, utilizând o societate fără activitate reală, pentru ridicarea artificială a prețului de achiziție pentru măști de protecție, cauzând, prin aceasta, o pagubă bugetului de stat de peste un milion de euro”. În 27 martie 2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a declinat cauza spre cercetare Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA, iar de atunci se știu foarte puține lucruri despre soarta lui.

 

Două anchete

Oficial, procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a vorbit despre această cauză la sfârșitul lunii mai a anului trecut, într-o conferință de presă, în care a făcut declarații despre 33 de dosare de pandemie aflate pe rolul acestei instituții.

Cu privire directă la afacerea de la Giurgiu, Bologa a precizat, atunci: „Sunt dosare referitoare doar la achiziția în legătură cu pandemia, la combaterea pandemiei. Pot confirma că avem un dosar – am avut chiar patru – cu Romwine and Coffee, cu precizarea că DNA e prima instituție care s-a autosesizat cu privire la aceste suspiciuni, apoi a apărut în presă informația și alte instituții s-au autosesizat în legătură cu acest dosar. Ne-a îngreunat aflarea adevărului în această cauză”.

Despre al doilea dosar, în legătură cu care surse judiciare arată că se află în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, informațiile sunt și mai puțin accesibile. 

 

Omul din spatele afacerii

 

Reamintim că, în cadrul procedurii de achiziție directă inițiată, în 11 martie 2020, de Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate, structură aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, printre companiile cu care au fost încheiate contracte se numără și SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu, aceasta urmând să livreze statului român 1.750.000 de măști chirurgicale de protecție FFP2 și FPP3, la un preț de 26 de lei, respectiv de 38 de lei bucata. Asta, în condițiile în care CN Unifarm, dar și mai multe unități spitalicești au cumpărat aceleași produse la prețuri mult mai mici. SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu, patronată de o anume Maria Cristian, din satul Uzunu, comuna Călugăreni, urma să încaseze peste 56 de milioane de lei.

Maria Cristian ar fi, de fapt, o bucătăreasă, angajată a Hanului Călugărenilor, iar SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu ar fi, în concret, un distribuitor al grupului Sanimed International Impex, patronat de omul de afaceri Cătălin Hideg.

După dosare, au răsărit zeci de noi obiecte de activitate

 

Cu fix cinci zile înainte să încheie acordul-cadru cu ONAC, Maria Cristian se autoconvoacă, în calitatea sa de unic asociat al SC Romwine, și adoptă Hotărârea nr. 1/2020, în sensul completării obiectului de activitate al companiei, prin adăugarea mai multor activități secundare. Prima completare este adăugarea codului CAEN 4646, respectiv „comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice”. Mai sunt adăugate, de asemenea, activitățile secundare denumite „comerțul cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice în magazine specializate”, precum și „comerțul cu amănuntul efectuat în afara magazinelor, standurilor, chioșcurilor și piețelor”. Cinci zile mai târziu, Romwine & Cofee SRL Uzunu primea, fără licitație, de la Guvern contracte de aproape 12 milioane de euro.

După ce a aflat oficial că afacerile sale sunt anchetate de DNA, Maria Cristian s-a speriat atât de mult, încât a adăugat la obiectul de activitate al companiei sale obiecte fără număr.

Acest lucru se întâmpla în 2 iulie 2020, când, potrivit unei rezoluții a Oficiului Național al Registrului Comerțului, SC Rowine & Cofee SRL trece la activitățile pe care le poate derula intermedieri și comerțul cu ridicata și cu amănuntul al combustibililor, mineralelor, metalelor și produselor chimice pentru industrie, al materialului lemnos și de construcții, al mobilei, articolelor de menaj și de fierărie, al textilelor, confecțiilor din blană, încălțăminte și articole din piele. Mai departe, se adaugă activități de comerț cu cereale, flori și plante, animale vii, blănuri, piei brute și piei prelucrate, legume, fructe, carne, ouă, lactate, aparate de radio și televizoare, produse cosmetice și de parfumerie, covoare și articole de iluminat, calculatoare, echipamente periferice și soft, precum și echipamente electronice și de telecomunicații.

Însă apar ca activități prestarea de servicii de mutare, activități anexe transporturilor, baruri, cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare și închirierea sau subînchirierea de bunuri imobiliare proprii sau închiriate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri