Șeful executivului din Hong Kong, John Lee Ka-chiu, a anunțat măsura în timpul discursului său politic anual, afirmând că va fi acordată o sumă de 20.000 de dolari HK (2.556 de dolari) părinților pentru fiecare copil nou-născut, începând de acum și până în 2026, într-un efort de a ridica "rata de natalitate în continuă scădere” a orașului, care a atins un nivel record de 0,9 nașteri pe femeie, cu mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a asigura o populație stabilă, notează CNN.
"A avea copii este o decizie majoră în viață, care implică multe considerente", a declarat Lee, în timp ce a prezentat o serie de măsuri financiare care au inclus, de asemenea, o inițiativă de reducere a taxei de timbru pentru cumpărătorii de locuințe de la 15% la 7,5%.
Măsura vine în completarea stimulentelor fiscale existente pentru noii părinți, care primesc deduceri fiscale anuale pentru fiecare copil, cu o deducere suplimentară pentru nou-născuți.
Ajutorul pare generos, însă nu se ridică la nivelul unor stimulente oferite în alte țări din Asia de Est care se luptă, de asemenea, cu rate scăzute ale natalității.
Singapore (rata de natalitate: 1,05) oferă un ajutor de 8.036 de dolari pentru primul și al doilea copil și de 9.497 de dolari pentru al treilea copil, alături de patru săptămâni de concediu de paternitate (până la 16 săptămâni pentru maternitate), concediu neplătit pentru îngrijirea copilului și scutiri fiscale pentru mamele care lucrează.
Coreea de Sud (rata natalității 0,78) oferă 518 dolari pe lună până când copilul împlinește un an, urmând ca această cifră să crească la 740 de dolari anul următor.
În Japonia (rata natalității 1,3), părinții primesc o alocație lunară de 107 dolari pentru fiecare nou-născut până la vârsta de doi ani. Pentru fiecare copil între trei ani și ultimul an de liceu, părinții primesc 66,7 dolari pe lună.
Majoritatea părinților care au vorbit cu CNN au considerat că noua măsură nu va fi suficientă pentru a-i încuraja să aibă mai mulți copii, subliniind costul ridicat al vieții într-un oraș care se află adesea în fruntea listelor cu cele mai scumpe locuri din Asia. Având în vedere că prețurile locuințelor sunt printre cele mai scumpe din lume (un apartament poate ajunge cu ușurință până la 1,3 milioane de dolari), ratele ridicate ale dobânzilor și creșterea cheltuielilor de trai pentru produse precum laptele praf și scutecele pentru copii, multe cupluri se simt prea împovărate pentru a se gândi să aibă copii.
(sursa: Mediafax)