Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Iată cum te asiguri că fișa medicală de angajare este realizată „ca la carte“!

Iată cum te asiguri că fișa medicală de angajare este realizată „ca la carte“!

Fișa medicală de angajare este un document necesar în momentul în care începi un nou serviciu. Ea are rolul de a te asigura de faptul că sănătatea, integritatea corporală și viața nu îți vor fi puse în pericol în timpul îndeplinirii obligațiilor prevăzute în fișa de lucru.

Unele persoane tratează aceste examinări medicale ca pe o simplă formalitate, însă lucrurile nu stau deloc așa. Pentru a nu întâmpina probleme legale sau de altă natură, trebuie ca totul să fie realizat „ca la carte“. Iată care sunt detaliile la care trebuie să fii atent!

Când ai nevoie de o fisa medicala angajare?

Legislația românească definește cu claritate toate situațiile în care angajații trebuie să se prezinte la o clinică de specialitate, pentru a fi supuși unor examinări medicale. Este vorba despre următoarele împrejurări:

• în momentul angajării într-o nouă funcție sau într-un nou domeniu de activitate;

• periodic, de exemplu o dată în fiecare an, conform unei ritmicități prevăzute de lege sau de regulamentele companiei în care lucrezi;

• atunci când se reia activitatea după concediul de maternitate și, în anumite condiții, și după concediul de odihnă;

• după expuneri excepționale sau accidentale la radiații ionizante sau la alte pericole de aceeași natură;

• în cazul în care există suspiciunea apariției unei boli profesionale.

În cât timp este obținută fișa medicală de angajare?

La o clinică acreditată, precum Standard Med din București, cu site-ul fisamedicala.info, medicii de diferite specializări sunt prezenți în același timp. Datorită acestui fapt, analizele standard necesare pentru completarea fișei de medicina muncii sunt realizate cu maximă promptitudine, în numai câteva ore. Prin urmare, pacienții nu sunt nevoiți să facă mai mult de o singură deplasare la clinică, ci obțin rapid documentul dorit, cu toate parafele și semnăturile necesare.

În cele mai multe cazuri, angajații care doresc fișa medicală de angajare trebuie să realizeze următoarele analize medicale: examen clinic general, examen oftalmologic, examinare psihiatrică și psihologică, glicemie, spirometrie, hemogramă, audiogramă și examen oftalmologic.

Când este necesară efectuarea unor analize suplimentare?

Situația medicală a anumitor pacienți face necesară efectuarea unor investigații suplimentare, care sunt cerute de medicii de medicina muncii. De asemenea, în funcție de specificul anumitor activități, uneori este nevoie să fie efectuate examinări suplimentare. Acestea sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern 1169/2011.

De exemplu, personalul didactic care își desfășoară activitatea în instituțiile de învățământ obțin fișa medicală de angajare după ce efectuează un examen clinic general și un examen psihiatric, cel din urmă la indicația medicului de medicina muncii. Pentru educatori, există și obligația efectuării unei examinări coproparazitologice.

Un alt caz particular este reprezentat de persoanele care, în cadrul activității, conduc utilaje, vehicule de transport intrauzinal sau mașina instituției. Toți acești angajați sunt supuși următoarelor examinări: examen clinic general, examen psihologic, testarea acuității vizuale, a câmpului vizual și a vederii cromatice, probe vestibulare și de echilibru, audiogramă, glicemie și electrocardiogramă.

Mergi la o clinică acreditată și vei avea siguranța că fișa medicală angajare este realizată ca la carte!

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri