Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare.
Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat și el, în același dosar, la un an şi şase luni închisoare cu suspendare, Dorin Cocoş a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare iar fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.
Citeste si Dosarul Microsoft. Adrian Ursu, despre condamnări: "Absolut rușinos!"
În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanţa a dispus un termen de supraveghere de 3 ani, acesta fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile în cadrul Administraţiei Domeniului Public sector 2. De asemenea, judecătorii au decis încetarea măsurii controlului judiciar.
Magistraţii au mai decis ca din pedepsele primite de Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan să fie scăzute perioadele în care aceştia au stat în arest preventiv şi arest la domiciliu (aproximativ 8 luni pentru fiecare), fiindu-le interzisă exercitarea unor drepturi civile pe o perioadă de 2 ani, după executarea închisorii.
În plus, judecătorii au dispus confiscarea următoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae; 2.196.035 euro de la Gabriel Sandu; 3.700.000 euro de la Dorin Cocoş; 3.996.360 euro de la Ştefan Gheorghe.
Totodată, a fost menţinut sechestrul asigurator pe bunurile inculpaţilor.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.
Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.
"La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 - 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.
În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.