Jurnalul.ro Ştiri Externe Igor Dodon, împotriva limbii române

Igor Dodon, împotriva limbii române

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, miercuri, că nu va admite ca actualul parlament să modifice art.13 al Constituției pentru a înlocui „limba moldovenească” cu „limba română”, anunțând că a și început negocieri pentru a bloca această inițiativă, a scris, ieri, publicația „Ziarul Național din Chișinău”.

„Partidul Socialiștilor are 24 mandate în parlament. Vom găsi încă 11 pentru a preveni modificarea Constituției”, a precizat Dodon, într-un mesaj postat pe o rețea de socializare. În opinia sa, va fi dificil de găsit 67 de voturi în parlament pentru modificarea Constituției, în vederea schimbării denumirii limbii de stat. „Chiar dacă se vor găsi atâția trădători (67), atunci eu voi avea posibilitatea să blochez de două ori această modificare. Sigur că mă voi folosi de aceste două încercări. Voi extinde procesul de modificare a Constituției minimum cu un an și jumătate. Dacă majoritatea parlamentară va insista și din nou va recurge la folosirea mijloacelor de presiune asupra președintelui, atunci voi ridica tot poporul moldovenesc în apărarea limbii noastre și a mândriei noastre. Nu-i sfătuiesc să meargă pe această cale", a avertizat el. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat, marți, aviz pozitiv unui proiect de amendare a Legii Supreme pentru schimbarea denumirii limbii oficiale, din „moldovenească” în „română”. Inițiatorul proiectului de lege, liberal-democratul Tudor Deliu, a salutat decizia magistraților, afirmând că această decizie reprezintă „un prim pas spre restabilirea adevărului istoric”.

Pentru ca articolul 13 din Constituție să fie modificat, este nevoie ca 67 de deputați să susțină această inițiativă în parlament. „Puțin probabil, având în vedere că majoritatea parlamentară este una pestriță, având în componența sa inclusiv foști comuniști care, în cariera lor politică, au blamat limba română”, consideră reporterul Deutsche Welle la Chișinău.

Problema denumirii oficiale a limbii de stat în Republica Moldova creează dispute în societatea moldoveană de mai bine de două decenii.

Subiecte în articol: igor dodon
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri