Jurnalul.ro Ştiri Justitie IICCMER investighează condiţiile "suspecte" în care a murit, în 1985, Iulian Mugur Călinescu

IICCMER investighează condiţiile "suspecte" în care a murit, în 1985, Iulian Mugur Călinescu

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează, miercuri, o acţiune de investigaţii arheologice în municipiul Botoşani, având ca obiectiv deshumarea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Iulian Mugur Călinescu, un tânăr decedat în urma unei grave afecţiuni medicale, despre care se presupune că a fost cauzată de anumite proceduri la care a fost supus în timpul anchetelor de la Securitate. 

"Pe baza contextului, a evoluţiei şi particularităţilor specifice acestui caz, la care se adaugă unele mărturii, există suspiciunea că moartea lui Mugur Călinescu a putut fi provocată de tratamentul ce i s-a aplicat la Securitate. Conform părerii specialiştilor în domeniu, există posibilitatea ca o persoană să poată fi iradiată şi prin ingestia unor cantităţi de substanţe care se pun de obicei în băuturi. Izotopii radioactivi se fixează în ţesuturile organismului, reacţionând în timp cu efect negativ asupra stării de sănătate a persoanei contaminate, putând provoca boli grave, care duc la moarte, leucemia fiind una dintre acestea", informează IICCMER. 

Potrivit IICCMER, "pe plan naţional există şi alte cazuri similare, semnalate mai ales în cursul anilor 70 - 80 ai secolului trecut, în care multe persoane au decedat în urma unor proceduri suportate în timpul anchetelor de la Securitate, moartea acestora survenind din cauze medicale". "Din această optică, cazul Iulian Mugur Călinescu poate servi ca exemplu şi ar putea deschide o lungă listă de victime decedate în astfel de condiţii", arată sursa citată. 

"Demersul nostru doreşte să contribuie la stabilirea împrejurărilor şi a cauzelor reale care au determinat decesul lui Mugur Călinescu, pentru acest lucru fiind necesară deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale acestuia. Pentru lămurirea tuturor aspectelor controversate ale cazului, definitorii vor fi rezultatele analizelor medicale şi ancheta Parchetului Militar", se mai arată în comunicat. 

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER şi instituţiile muzeale colaboratoare din Cluj, Aiud, Alba Iulia şi Turda. Investigaţiile se vor desfăşura în prezenţa reprezentanţilor Parchetului Militar, care a fost sesizat de IICCMER în acest caz, şi cu sprijinul Primăriei Botoşani. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri