Jurnalul.ro Ştiri Politică În PSD se caută un mareşal loial pentru Armată

În PSD se caută un mareşal loial pentru Armată

de Marius Gîrlașiu    |   

Demisia lui Adrian Ţuţuianu din fruntea MApN a dat startul competiţiei pentru şefia ministerului, în interiorul PSD. Surse politice susţin că cele mai mari şanse pentru a prelua conducerea Armatei le are deputatul de Gorj Mihai Weber, însă există şi alte variante luate în calcul în Kiseleff.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru joia viitoare, la ora 11, pe agenda CSAT-ului aflându-se partici-parea Armatei cu o capabilitate navală la o misiune sub conducerea NATO, dar şi strategia naţională de prevenire a prolife-rării armelor de distrugere în masă. Cel mai probabil, şedinţa CSAT de la Cotroceni se va desfăşura cu un ministru inte-rimar în fruntea MApN, vicepre-mierul Marcel Ciolacu fiind cel care a preluat temporar Apărarea după demisia lui Adrian Ţuţu-ianu. „Să nu faceţi o confuzie, ministrul interimar are absolut toate competenţele. Poate parti-cipa (la CSAT - n.r.) şi un ministru interimar, nu faceţi confuzia să credeţi că un ministru interimar e pasager pe acolo, are toate competenţele stabilite de Constituţie şi de lege”, a declarat ieri liderul PSD Liviu Dragnea. Până la numirea unui ministru cu normă întreagă, în Kiseleff au început negocierile pentru şefia MApN, minister care va ajunge la al treilea titular în nouă luni de guvernare PSD-ALDE.

 

Ce negocieri se duc în partid

Surse politice susţin că până în acest moment, cele mai mari şanse pentru a prelua locul lăsat liber de Adrian Ţuţuianu le are Mihai Weber, deputat PSD de Gorj aflat la al doilea mandat şi şef al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SIE. Weber este şi vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor şi a făcut parte din Comisia de anchetă privind alegerile din 2009. Alt nume vehiculat este cel al deputatului Ion Mocioalcă, şeful pesediştilor din Caraş-Severin şi cel care ar fi mediat împăcarea dintre Dragnea şi Grindeanu. Mocioalcă este momit cu funcţia de ministru al Apărării în condiţiile în care el a fost unul dintre susţinătorii lui Grindeanu la moţiunea de cenzură, când a lipsit din sală alături de alţi doi parlamentari de Caraş pentru a influenţa deznodământul votului. Dragnea ar încerca să anihileze în acest fel orice pericol de disidenţă, mai ales că filiala PSD Caraş are cinci deputaţi şi doi senatori, extrem de importanţi în ecuaţia majorităţii parlamentare. Mocioalcă este secretarul Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaţilor şi se află la al cincilea mandat în Parlament. Altă opţiune luată în calcul este deputatul PSD Arad Dorel Căprar, preşedintele Comisiei pentru Apărare. Numele acestuia a fost vehiculat la şefia ministerului şi după căderea Guvernului Grindeanu, înainte de învestirea noului Cabinet. Există şi posibilitatea ca vicepremierul Marcel Ciolacu să rămână titular la Armată, după asigurarea perioadei de interimat.

Potrivit Constituţiei, interimatul la conducerea unui minister se asigură pentru o perioadă de cel mult 45 de zile

 

 

Subiecte în articol: adrian tutuianu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri