Jurnalul.ro Cultură Teatru În sprijinul tinerilor și dramaturgie contemporană! Fundația Culturală „Camil Petrescu” & Teatrul azi la TNT Craiova 2024

În sprijinul tinerilor și dramaturgie contemporană! Fundația Culturală „Camil Petrescu” & Teatrul azi la TNT Craiova 2024

de Magdalena Popa Buluc    |   

În perioada 2-5 iulie, echipa Fundației Culturale „Camil Petrescu” (FCCP) și a revistei Teatrul azi se întoarce la Craiova pentru cea de a VI-a ediție a Theatre Networking Talents (TNT), festivalul dedicat absolvenților de regie de teatru din România și din lume.

Ediția din acest an a TNT acordă o deosebită atenție dramaturgilor și traducătorilor care lucrează în domeniul artelor spectacolului. În acest sens, mereu cu gândul la ideea că „Teatrul se (și) citește” și fiindcă susținem dramaturgia contemporană și dialogul intercultural, suntem nespuși de bucuroși să lansăm la Craiova cea mai nouă apariție din seria Dramaturgi de azi, o colecție în 3 volume sub titlul Dramaturgie Contemporană din Québec ce adună laolaltă textele a 16 dramaturgi marcanți ai universului teatral quebequez contemporan.

Volumele apărute ca o colaborare între Fundația Culturală „Camil Petrescu”, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Centrul Autorilor Dramatici din Québec, Ministerul Culturii și Comunicațiilor din Québec, Consiliul de Arte și Litere din Québec au fost lansate marți, 2 iulie, ora 21.00. Lansarea este prefațată de Spectacolul lectură cu fragmente din piesele dramaturgilor Martin Bellemare, Mishka Lavigne, Olivier Sylvester, Marie-Claude Verfier, prezente în volum, în regia lui Laurențiu Tudor. La lansare, alături de cei patru autori, vor fi prezenți Alexandru Boureanu (managerul Teatrului „Marin Sorescu”, Craiova), Ioana Anghel (coordonatorul seriei) și Oana Borș (președintele Fundației).

Lista completă a dramaturgilor prezentați în Dramaturgie Contemporană din Québec: Martin Bellemare, Fabien Cloutier, Catherine Léger, Émilie Monnet, David Paquet, Guillaume Corbeil, Carole Fréchette, Mishka Lavigne, Étienne Lepage, Marie-Claude Verdier, Pascal Brullemans, Olivier Choinère, Rébecca Déraspe, Suzanne Lebeau, Olivier Sylvestre, Annick Lefebvre.

*

În cadrul TNT 2024, echipa FCCP și Teatrul azi va sprijini tinerii artiști absolvenți ai școlilor de regie de teatru prin discuții și mese rotunde. Cele 6 spectacole din selecția oficială a festivalului vor fi urmate de Q&A-uri moderate de membrii echipei FCCP și redactorii Teatrul azi, criticii de teatru și teatrologii Irina Zlotea și Octavian Szalad. De asemenea, revista Teatrul azi va organiza o masă rotundă cu tinerii regizori selecționați în festival ce v-a putea fi consultată în paginile nr. 7-8/2024 al revistei Teatrul azi. Discuția va fi moderată de redactorul-șef al revistei, Oana Borș.

*

Seria Dramaturgi de azi cuprinde o colecție amplă de volume și urmărește traducerea și publicarea acelor autori dramatici a căror creație a marcat scriitura dramatică contemporană. Gândită ca parte esențială a programului editorial al Fundației Culturale „Camil Petrescu”, sub sloganul „Teatrul se (și) citește”, seria se dezvoltă pe două direcții semnificative. Cuprinde, în primul rând, antologii de texte care adună laolaltă cei mai importanți autori dramatici ai momentului, alăturați pe criteriul spațiului cultural în care activează: Italia, Spania, Olanda, Cehia, Ungaria, Israel etc. Și, în al doilea rând, urmărește familiarizarea cititorilor cu marii creatori ai literaturii dramatice, așa cum este cazul volumelor de autor dedicate lui: Federico García Lorca, Samuel Beckett sau Jean-Luc Lagarce.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri