Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale În vacanță la Muzeul Municipiului București a început programul „Școala de Vară la MMB”, ediția 2024

În vacanță la Muzeul Municipiului București a început programul „Școala de Vară la MMB”, ediția 2024

de Magdalena Popa Buluc    |   

În plină vară, Muzeul Municipiului București își deschide porțile pentru cea mai captivantă ediție a programului „Școala de Vară la MMB” de până acum. Până la începutul lunii septembrie 2024, copiii vor putea participa la o varietate de ateliere organizate în locații emblematice precum Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu și multe altele.

Această inițiativă promite o vacanță plină de descoperiri și învățare prin joacă. Înscrierile sunt deschise, iar locurile sunt limitate, astfel că toți cei interesați sunt invitați să se grăbească pentru a nu rata această oportunitate.

 

Atelierele din cadrul Școlii de Vară la MMB se vor desfășura în lunile iulie și august, dar și la început de septembrie 2024, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2), Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti, nr. 8), Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151), Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă, nr. 26), Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21), Muzeul Victor Babeș (Str. Andrei Mureșanu, nr. 14A), Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16) și Muzeul de Artă Populară dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1).

 

Pentru înscrieri și detalii legate de fiecare activitate organizată în cadrul programului „Școala de Vară la MMB”, părinții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro. Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, în limita locurilor disponibile. Participarea se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea fiecărui program.

 

 

PROGRAMUL ȘCOLII DE VARĂ LA MMB 2024

 

IULIE

Sâmbătă, 13 iulie 2024, ora 11.00, Întâlniri de Basm la Muzeu – Atelier cu poveşti care răcoresc vara fierbinte cu scriitoarea Andreea Iatagan.

Împreună cu Miko, o vulpe polară albăstrie, vom ajuta vara să-și stingă dogoarea. Vom călători prin lume, însoţiţi de animalele care își folosesc talentele pentru a domoli arșiţa Soarelui roșu și mânios. Copiii vor completa povestea cu propriile idei pentru a salva Pământul și vor realiza un tablou inedit, colorat și plin de zâmbete. Atelier bazat pe cartea Miko și Soarele de Andreea Iatagan, cu ilustraţii realizate de Diana Tivu, Editura Pandora M.

Palatul Suțu. Vârsta: 7-11 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

Săptămâna 15-19 iulie 2024, între orele 9.30-13.30, cursul interactiv „Eu, muz.Eu”, coordonat de Mona-Silvia Timofte, educator muzeal și colaborator MMB.

Cursul este structurat în cinci module, care vor avea loc de luni până vineri, în expoziția permanentă a Palatului Suțu, „Timpul Orașului”, în expozițiile temporare ale muzeului, în Sala Muzeul Animat (sala atelier) și grădina Palatului. În cadrul acestui curs, copiii vor explora modul în care definim cine suntem prin interesele pe care le avem, hainele pe care le purtăm, prieteniile pe care le legăm și orașul în care locuim.

Palatul Suțu. Taxa: 40 RON/ zi. Vârsta: 7-11 ani.

 

Sâmbătă, 20 iulie 2024, ora 10.30, Clubul de lectură MMB. Întâlniri de Basm la Muzeu –

Atelier de IMPROVEȘTI cu scriitoarea Laura Grünberg.

În cadrul atelierului copiii se vor juca cu povești dincolo de povești. Vor crea împreună cu autoarea un alt fel de povești, povești cu și fără cuvinte, povești pepene sau sămânță, povești colective, povești cu zaruri, povești fără sfârșit sau fără început, povești în povești și câte și mai câte. Atelierul este inspirat de cartea „IMPrOVEȘTI cu lucruri mici, hazlii, firești” (Editura Arthur).

Casa Filipescu-Cesianu. Vârsta: 7+. Taxa de participare: 20 lei.

 

Sâmbătă, 20 iulie 2024, ora 11.00, Atelier de ilustrație pentru copii cu Daniela Olaru, inspirat din folclorul și mitologia românească și de sărbătoarea Sf. Ilie.

În cadrul atelierului, copiii vor povesti și desena obiceiuri legate de sărbătoarea Sf. Ilie. Sântilie este o divinitate solară și meteorologică ce provoacă incendiile în verile toride, produce tunete, fulgerele din timpul furtunilor, leagă și dezleagă ploi și aduce grindina în gospodăriile oamenilor.

Palatul Suțu. Vârsta: 7-11 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

Miercuri – vineri, 24, 25 și 26 iulie 2024, ora 11.00, atelierul dinamic „Cu trotineta la muzeu”, susținut de Andreia Petcu, educator cultural, Asociația Learning by Teaching și Veronica Leca, educator muzeal MMB.

În cel de-al treilea an al acestui program, povestea va avea ca temă centrală „Sănătatatea bucureștenilor de azi si de altădată”. Vom porni în călătoria noastră de la obiectele de patrimoniu prezente în colecțiile din Casa Filipescu-Cesianu și Palatul Suțu. Participanții sunt rugați să vină cu trotineta mecanică proprie, nu cu trotinetă electrică.

Se pornește de la Casa Filipescu-Cesianu și se ajunge la Palatul Suțu. Vârsta: 9-12 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

Miercuri, 24 iulie, 28 august și 4 septembrie 2024, ora 11.00, „Pe urmele lui Nicolae Minovici”, vizită interactivă pentru copii, alături de Ionuț Banu și Mădălina Manolache, muzeografi, Secția Antropologie Urbană, MMB.

Muzeul dr. Nicolae Minovici. Vârsta: 7+. Taxa de participare: 20 lei.

 

Duminică, 28 iulie 2024, ora 16.00, „Descoperă lumea lui Victor Babeș”, tur ghidat special cu Horest Petcu, Asociaţia Learning by Teaching. Sărbătorește ziua de naștere a lui Victor Babeș la muzeu participând la turul „Descoperă lumea lui Victor Babeș”, susținut de Horest Petcu, elev al Colegiului Național I.L. Caragiale. În cadrul turului, copiii vor afla povestea lui Victor Babeș și se vor familiariza cu obiectele colecției pe care medicul a strâns-o de-a lungul vieții, în muzeul ce-i poartă numele.

Muzeul Victor Babeș. Vârsta: 7-14 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

AUGUST

Joi, 1 august 2024, ora 11.00, Atelierul „Litere regale” susținut de Anca Tudorancea, lector,Facultatea de Litere, Universitatea București.

În cadrul atelierului copiii vor învăţa să citească povestea stemei regale, a coroanei de oțel a regelui Carol I și a cifrului sau monogramei regale. Vom putea observa desenele artistului Theodor Aman care a făcut schițele coroanei de oțel și admira atelierul său. Partea practică a atelierului este legată de confecționarea propriului cifru sau monograme regale și exersarea scrierii caligrafice într-o scrisoare către Theodor Aman.

Muzeul Theodor Aman. Vârsta: 10-12 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

Sâmbătă, 3 august 2024, ora 11.00, Clubul de lectură MMB. Întâlniri de Basm la Muzeu – Atelierul „Să construim un erou!” cu scriitorul Cosmin Perța.

„Să construim un erou!” este un atelier de scriere creativă dedicate copiilor, în care aceștia vor învăța să schițeze personaje pozitive și negative, să structureze o poveste care să scoată în evidență personajul și să îl ajute să se dezvolte, să creeze o fișă de personaj și un traseu narativ, să conducă un destin ficțional înspre un final satisfăcător din punct de vedere emoțional. Printre abilitățile potențate de acest atelier se numără imaginația, gândirea abstractă, gândirea logică, gândirea practică, inteligența emoțională, empatia,concizia în exprimare, capacitatea de a lua decizii etc.

Palatul Suțu. Vârsta: 10-12 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

Joi, 8 august 2024, ora 11.00, atelierul „Alfabetul fotografiei” susținut de Anca Tudorancea, lector, Facultatea de Litere, Universitatea București.

Știai că și fotografia are un alfabet și poate fi citită? În cadrul atelierului, învățăm împreună despre tipurile de fotografii și despre ce putem vedea în fotografiile oficiale sau de familie. După înscriere, vă rugăm să trimiteți o fotografie de familie pe care să o putem discuta împreună. Apoi, vom încerca, folosind tehnica colajului, să compunem imagini noi, cu încadrare și mesaj.

Casa Filipescu-Cesianu. Vârsta: 10-12 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

Sâmbătă, 10 august 2024 și Duminică, 11 august 2024, între orele 10.30 și 12.30, Atelier de

benzi desenate „Muzeul Animat” cu autorul și profesorul Mihai I. Grăjdeanu.

În cadrul atelierelor, copiii se vor familiariza cu tehnicile și secretele creației unei benzi desenate și vor învăța, alături de Mihai Ionuț Grăjdeanu, să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic și dând naștere unei povești cu episoade scurte, care va fi legată de patrimoniul muzeului care găzduiește atelierul. Prin joacă și desen, cei mici își vor dezvolta imaginația, iar, la finalul atelierelor, vor deveni creatorii propriilor reviste de benzi desenate.

Palatul Suțu, Sala Muzeul Animat. Vârsta: 7+. Taxa de participare: 20 lei.

 

Miercuri, 10 august 2024, la ora 17.00, Atelier de astronomie pentru copii despre soare, susținut de Adrian Șonka, astronom și muzeograf la Secția Antropologie Urbană a Muzeului Municipiului București. Atelierul va include observații astronomice menite să îi introducă pe cei mici în tainele

astronomiei.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. Vârsta: 7+. Taxa de participare: 20 lei.

 

Joi, 22 august 2024, ora 11.00, „Aventuri Heraldice. Magia Cărților Vechi”, program educativ susținut de Veronica Leca, educator muzeal MMB.

„Aventuri Heraldice: Magia Cărților Vechi” este un program educativ care va avea loc în expoziția tematică „Vechi cărți românești cu steme domnești și stihuri poeticești” de la Palatul Suțu. În cadrul atelierului, copiii vor avea ocazia să facă un mic exercițiu de imaginație: Cum ar fi o lume fără cărți, să descopere istoria cărților vechi românești, să se familiarizeze cu stemele domnești și să afle mai multe despre cum își protejau proprietarii cărțile pentru a nu fi înstrăinate sau furate. Ca și oamenii, cărțile au propriul destin. Micii participanții la acest program vor afla destinul cărților din trecut, care nu erau nici atât de numeroase pe cât le știm noi astăzi, nici atât de accesibile. Vom continua explorarea noastră în lumea cărților cu momentul cel mai important: inventarea tiparului, atunci când lumea cunoaște o adevărată revoluție, cărțile putând fi multiplicate rapid și ieftin. La finalul atelierului, copiii vor învăța să-și facă propria stemă, inspirată de cele din expoziție, și propriul ex-libris.

Palatul Suțu. Vârsta: 7-12 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

Joi, 29 august 2024, ora 11.00, „Voievod. Caut curte domnească”, program educativ susținut de Veronica Leca, educator muzeal MMB.

Atelierul este o explorare ludică a istoriei Țării Românești prilejuită de vizitarea expoziției tematice „Dinamica palatelor voievodale de la București și Târgoviște în perioada medievală”. Domnitorii valahi au ales fie Bucureștiul, fie Târgoviștea drept capitală. Ambele au fost importante centre politice, culturale și economice ale Țării Românești. În cadrul atelierului copiii vor avea ocazia să afle mai multe despre istoria acestor fortificații, despre turnurile de apărare și cum contribuiau ele la apărarea unui castel sau a unei cetăți, dar și despre numeroasele bătălii pe care le-au avut de purtat domnitorii români împotriva otomanilor. Vor face parte apoi din Sfatul boieresc pentru a împărți dreptatea, judecând o pricină. La finalul atelierul, fiecare participant își va crea propria catapultă și își va arăta măiestria în

mânuirea acesteia.

Palatul Suțu. Vârsta: 7-12 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

SEPTEMBRIE

Joi, 5 septembrie 2024, ora 10.00, atelierul de olărit pentru copii „Tainele olăriei preistorice”, susţinut de Vasile Opriș, Alina Streinu și Adriana Roșca, Secția Istorie, MMB.

Coordonatorii proiectului propun o incursiune în viața oamenilor din preistorie prin intermediul unei experiențe directe cu un meșteșug de bază din istoria omenirii: olăritul. Inspirați de obiectele din colecția doctorului George Severeanu, vase și figurine din lut care au între 7500 și 3500 de ani vechime, participanții descoperă diverse tehnici de modelaj din trecut, decorează obiectele prin incizii sau pictură și apoi participă la arderea acestora în cuptor. La final, fiecare mic olar pleacă acasă cu propriile creații.

Muzeul George Severeanu. Vârsta: 7-14 ani. Taxa de participare: 20 lei.

 

Vineri, 6 septembrie 2024, ora 11.00, Clubul de lectură MMB. Întâlniri de Basm la Muzeu – Atelierul „Un fel de istorii” cu scriitoarea Laura Grünberg.

La atelier copiii vor încerca să răspundă la întrebări mai neobișnuite. Oare istoria este numai ce învățăm în cărțile de istorie? Copiii fac sau nu istorie atunci când traversează strada, mănâncă sau merg la școală? Unde sunt pisicile negre în istoria din cărțile de istorie? Dar frunzele de gutui? Dar fetele? Ce trebuie să faci ca să ajungi într-o carte de istorie? Are istoria gust? Dar miros? De ce este istoria atât de serioasă și fără umor? Se poate face istorie din prezent sau din viitor sau numai din trecut? Jocurile și dialogul interactiv vor fi ghidate și urmărite atent de Marele Pârș, personajul principal din cartea „ISTORIIoare” (Editura Univers).

Casa Filipescu-Cesianu. Vârsta: 7+. Taxa de participare: 20 lei.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri