Jurnalul.ro Cultură Încăierare pe Cultură în Primăria Capitalei

Încăierare pe Cultură în Primăria Capitalei

de Diana Scarlat    |   
Încăierare pe Cultură în Primăria Capitalei
Milioanele de lei care se alocă anual din bugetul Capitalei pentru activităţi culturale au devenit mărul discordiei la ArCuB, după ce Consiliul Local al Municipiului Bucureşti a anunţat reformarea instituţiei. ArCuB este unul dintre cei trei „sateliţi” ai PMB care se ocupă de cheltuirea banilor pentru evenimente culturale.

Conducerea ArCuB şi mai multe organizaţii neguverna¬mentale care colaborează cu instituţia se opun reorganizării propuse de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi cer renunţarea la această decizie. „Candidatura orașului Bucu¬rești la titlul de Capitală Euro-peană a Culturii în 2021 este în pericol. PMB dorește reorgani¬zarea ArCuB, instituția manda¬tată să pregătească dosarul de candidatură, din serviciu public de cultură în instituție de spectacole”, anunţa condu¬cerea ArCuB, într-o petiţie prin care le cerea bucureştenilor să semneze pentru stoparea acţiunii Consiliului General. În replică, purtătorul de cuvânt al PMB spune că nu a fost luată nicio decizie care să afecteze activitatea ArCuB, iar reorganizarea are ca scop chiar sprijinirea instituţiei pentru a putea implementa proiecte de amploare. „Lamentările lor nu au niciun fundament real. În data de 8 decembrie, când s-a admis candidatura Bucu¬reştiului pentru Capitală Culturală Europeană, s-a convenit că trebuie să se ia măsuri administrative, astfel încât să fie eficientizată acti¬vitatea ArCuB. Astăzi, ArCuB este o instituţie de interes public. Decizia Consiliului General este de a ajuta ArCuB să continue proiectele”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Alexandru Ichim, purtătorul de cuvând al PMB.

Pe de altă parte, în ultimul timp se vorbeşte din ce în ce mai mult despre clientela politică a instituţiilor subordonate Primă¬riei Capitalei, iar schimbările ar fi în interesul unuia dintre partidele politice. „Este normal să dorească domnul primar să-şi aducă oamenii lui şi la ArCuB. În schimb, la CreArt nu se va schimba niciodată directoarea, pentru că soţul doamnei Popa este vicepreşedinte PNL Sector 1 şi urmăreşte să ajungă din nou la conducerea ALPAB”, spune fostul primar interimar Ştefănel Dan Marin. CreArt, ArCuB şi AMPT sunt cele trei instituţii care se ocupă de organizarea vieţii culturale a Capitalei. Această problemă a fost ridicată şi de directoarea ArCuB, Mihaela Păun, care a amintit, în cadrul conferinţei de presă pe care a organizat-o ieri, că celelalte două instituţii înrudite, create după chipul şi asemănarea ArCuB, nu vor fi reorganizate. „Este important cu cine organizezi evenimentele, deci cine trage bani din bugetul primăriei. Să nu uităm că AMPT a fost condus, până am ajuns eu primar interimar, de naşul doamnei Popa de la CreArt. Dintre aceste evenimente, numai Târgul de Crăciun de anul trecut a costat 4 milioane de lei, fără să luăm în calcul standurile pe care s-au plătit chirii”, mai spune fostul primar interimar.

Strategia culturală a Capitalei, realizată de echipa de anga¬jaţi şi colaboratori ai ArCuB, pentru participarea la proiectul de Capitală Culturală Europeană, a costat 140.000 de euro. Instituţia aflată în subordinea Primăriei Capitalei are 35 de angajaţi şi sute de colaboratori, în fiecare an. Mihaela Păun, directoarea ArCuB, a declarat că salariile angajaţilor ArCuB sunt între 1.000 şi 2.500 de lei pe lună, la care nu se adaugă venituri din alte colaborări în proiectele derulate de instituţie.

Deşi ArCuB este finanţată de Primăria Municipiului Bucu¬reşti, conducerea instituţiei a organizat o adevărată revoltă împotriva deciziei anunţate de Consiliul General de a aduce schimbări administrative, pentru reorganizarea acesteia. Conducerea ArCuB a lansat o petiţie chiar pe pagina web şi pe pagina de Facebook, plătite din acelaşi buget al PMB, iar conferinţa de presă organi¬zată de conducerea instituţiei împotriva primăriei s-a desf㬺urat în sediul plătit din acelaşi buget. „Faptul că actualul director a folosit o instituţie publică pentru afişarea unei opinii personale este în afara legii. Pe de altă parte, nu înţelegem acuzaţiile pe care ni le aduc, dar observăm că se întârzie proiectele de două luni”, spune Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primă¬riei Capitalei
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri