Cu alegerile parlamentare la uşă, marile partide s-au lansat deja în promisiuni electorale menite să atragă categorii diverse de alegători. Mai mulţi bani pentru Armată, medici şi primari, spitale noi, soluţii pentru creşterea natalităţii sau măsuri pentru încurajarea firmelor româneşti – sunt doar câteva dintre promisiunile pe care PNL şi PSD şi le-au fixat în programele de guvernare.
Cu doar trei luni rămase până la alegerile parlamentare, liberalii şi pesediştii se întrec în promisiuni electorale care să le ia ochii alegătorilor. Încurajaţi de sondajele care arată că Sănătatea a devenit proritatea numărul 1 pentru români, depăşind lupta anticorupţie, liderii PNL au venit imediat cu propuneri.
“PNL are un plan ambițios pentru Sănătate: dublarea salariilor medicilor încă de la începutul guvernării, construirea celor opt spitale regionale pe care PSD nici nu le-a început cât a fost la putere, 900 de construcții tip Casa medicului - cabinet medical și locuință pentru medicii din rural și din orașele mici”, a promis Alina Gorghiu pe facebook. În plus, liberalii au adoptat în week-end, în cadrul Ligii Aleşilor Locali, o rezoluţie prin care îşi asumă ca în programul de guvernare să includă, printre altele, o creştere cu 22% a salariilor funcţionarilor publici începând cu 2017, un Cod de Integritate pentru Funcţiile Publice şi o lege a salarizării unitare bazată pe profesionalism, merite şi echitate. Mai mult, liderii PNL au pledat în week-end pentru creşterea salariilor în administraţia locală, rămase mult în urma celor din administraţia centrală, dar şi pentru renunţarea la sistemul pensiilor speciale.
”Pentru administraţiile publice locale este de preferat şi de dorit să ai salarii decente pentru a avea pensii decente şi să nu existe discrepanţe atât de mari între salarizarea din administraţia centrală care e de două ori, uneori de trei ori mai mare decât salarizarea din administraţia locală”, a explicat fostul premier Emil Boc la întâlnirea cu aleşii locali ai PNL.
PSD vrea “fibră românească”
De partea cealaltă, social-democraţii şi-au conturat şi ei priorităţile din programul de guvernare: bani mai mulţi pentru Armată, stimularea natalităţii şi sprijinul pentru firmele româneşti.
“Obiectivul nostru este să alocăm minimum 2% din PIB pentru bugetul Ministerului Apărării Naţionale. Ne-am învăţat prost, ani la rândul, să nu ne mai intereseze Armata. Ne-am tot zis că ne apără americanii, NATO, dar realitatea este că trebuie să ne apărăm mai întâi noi înşine”, a explicat Liviu Dragnea, preluând discursul prin care Generalul Oprea îi atrăgea în trecut pe militari.
“Vom pune în programul de guvernare şi politici privind rezolvarea problemei demografice, creşterea natalităţii. Noi nu vrem să aducem imigranţi ca să ne rezolvăm probleme demografice, vrem să dezvoltăm fibra şi firea românească”, a promis Dragnea, fără să precizeze însă cum le va determina PSD pe românce să aibă mai mulţi copii.
Liderul social-democrat susţine că programul de guvernare gândit de PSD va avea stabilit un buget pentru implementare, va prevede un deficit public de maxim 2% din PIB şi dezvoltarea unor capacităţi industriale de producţie de către stat. “Programul nostru de guvernare va fi structurat astfel încât să ajute capitalul românesc, firmele româneşti. Patronii români au ajuns să fie şi opresaţi şi agresaţi. De ce? Pentru că sunt români?”, a afirmat liderul social-democrat.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Eu nu cedez presiunilor, orice s-ar întâmpla. Nu uităm nici condamnarea mea, nici dosarul pentru corupţie de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman, nici ceea ce se mai pregăteşte, pentru că se scurg informaţii.
Se jură că nu fac blat după alegeri
Chiar dacă în spaţiul public se vehiculează tot mai des scenariul unui Guvern de uniune naţională format din PSD şi PNL după alegerile parlamentare, liderii celor două formaţiuni dau asigurări că nu-şi vor trăda electoratul. “Nu va fi guvern PSD-PNL. Dacă cel care trebuie să înţeleagă nu înţelege lucrul acesta (n.r. - Klaus Iohannis), înseamnă că stă degeaba de doi ani acolo. PSD intră într-un guvern care poate rezista, nu intră într-un guvern din care să iasă ca în 2009 şi în care să se certe din prima zi până în ultima zi”, a reacţionat Liviu Dragnea. “Viitorul prim-ministru al României va avea sânge liberal. Este important să credem că au trecut vremurile în care România se poate lăuda că acceptă un prim-ministru condamnat definitiv. Vă asigur că, atâta vreme cât la Cotroceni există un preşedinte pe care îl cheamă Klaus Iohannis, niciodată Dragnea nu va fi premierul României”, a atacat Alina Gorghiu. Replica lui Dragnea a venit imediat: „Mi se pare o declarație penibilă sau gravă. PNL rămâne blocat în scandaluri politice și în lupta pe funcții”.