"Aici găsim o liniște sufletească, împlinirea dorințelor, atmosfera. O să întindem pe aici diferite paturi și înnoptam aici. Ne rugăm pentru sănătate, sporul casei, înțelegere, nimic mai mult", spune Cătălin, pelerin.
Alexia are acum 16 ani și a devenit pelerin la 7 ani. De atunci, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului o găseşte în dealul mănăstirii. Adolescenta se va întoarce pe jos acasă, până în judeţul Bistriţa-Năsăud, deşi are de străbătut peste 60 de kilometri.
"Mă rog pentru familie şi să fie bine", spune Alexia.
Citiți și Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și superstiții de Sfânta Maria
Pe jos vin în fiecare an și pelerini din judeţul Sălaj. Fac pe drum trei zile.
"Anul îsta fac 16 ani de mers pe jos la Nicula. E greu, căldurile sunt mari, dar mulțumim bunului Dumnezeu rezistăm", spune Şerban, pelerin.
Pelerinii găsesc adăpost, pe drum, în casele localnicilor care le oferă apă şi mâncare. Pe 15 august, sute de credincioşi, în frunte cu un sobor de preoţi, vor pleca pe jos spre mănăstire, 7 kilometri. De cum ajung la mănăstire, aceștia se pun la rând pt a se închină la icoana Fecioarei Maria. Despre această icoană se spune că, în urmă cu 355 de ani, a lăcrimat timp de 26 de zile și este făcătoare de minuni.
"Mâine seară de la 18 va fi Vecernia și de la 21 30 se va scoate icoană din biserică, și de la 22 începe Prohodul Maicii Domnului până la 2 noaptea", spune părintele Mocanu.
Se spune că Icoana Maicii Domnului face minuni şi nicio dorinţă spusă nu rămâne neîmplinită. Anul trecut, peste 30.000 de credincioşi au venit din toate colţurile ţării pentru a participa la pelerinaj.