Inspecția Judiciară s-a autosesizat ieri în cazul judecătoarei Camelia Bogdan, după dezvăluirile făcute de Grupul de Investigații Politice în legătură cu Dosarul „Telepatia/ ICA”, prezentate de postul de televiziune Antena 3.
Ancheta jurnalistică arată că judecătoarea a primit 10.000 lei de la Ministerul Agriculturii, parte vătămată în Dosarul ICA, în timp ce judeca Dosarul ICA, şi a petrecut două săptămâni la Poiana Braşov, fiind invitată la un eveniment finanțat de acelaşi minister. La câteva zile după revenirea de la eveniment, Camelia Bogdan a dat o sentință definitivă în favoarea Ministerului Agriculturii, în Dosarul „Telepatia”. „Este vorba despre conflict de interese, chiar de natură penală. Prima instituţie care trebuia să se autosesizeze este Agenţia Naţională de Integritate. Cazul denotă foarte clar că această judecătoare avea motiv de abţinere. Ştia foarte bine despre ce este vorba în acest dosar. Inspecţia Judiciară va trebui acum să facă verificări, apoi sancţiunea poate merge de la reţinere din salariu, până la excluderea din magistratură”, spune Adina Anghelescu, jurnalist de investigaţii.
Orice sancţiune poate conduce fie la redeschiderea dosarului, fie chiar la anularea deciziei judecătoarei. „În cazul Rarinca, achitată definitiv, DNA a făcut contestaţie în anulare, motivând că era o incompatibilitate, deoarece ar fi existat un schimb de replici între judecătoare şi una dintre părţi. Dacă CSM va reţine incompatibilitatea în cazul Cameliei Bogdan, decizia din Dosarul «Telepatia» poate fi anulată, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul Rarinca”, spune Răzvan Savaliuc, senior editor luju.ro.
Judecătoarea nu poate fi sancţionată imediat după autosesizarea Inspecţiei Judiciare. Urmează verificări şi contestarea la Curtea de Apel a unei eventuale decizii de sancţionare. Procesul poate dura şase luni.
Camelia Bogdan a luat bani de la partea vătămată din dosarul pe care-l judeca, pentru care a dat foarte repede o sentinţă favorabilă