Jurnalul.ro Cultură Film Industria cinematografică rusă, afectată de retragerea producţiilor hollywoodiene

Industria cinematografică rusă, afectată de retragerea producţiilor hollywoodiene

Industria cinematografică din Rusia este afectată de retragerea de pe piaţa locală a filmelor produse de cele cinci mari studiouri de la Hollywood - Disney, Universal, Sony, Warner Bros. şi Paramount - în urma invaziei din Ucraina, informează AFP.

În momentul în care a aflat despre suspendarea lansărilor filmelor hollywoodiene în Rusia, ca reacţie la intervenţia militară nejustificată din Ucraina, Mila Grekova, care locuieşte la Moscova, a înţeles "imediat pentru cine trag clopotele".

Traducătoare de filme americane, Mila Grekova a rămas fără un loc de muncă după decizia celor cinci giganţi hollywoodieni - Disney, Universal, Sony Pictures, Warner Bros. şi Paramount - de a-şi retrage producţiile de pe piaţa cinematografică din Rusia.

Ea a ajuns să îşi pună întrebări despre scopul sancţiunilor adoptate împotriva Rusiei: "Occidentul este cel pe care îl detest astăzi, nu pe Putin, ţinta lor".

"Aici, poate că Bollywoodul va înlocui Hollywoodul, dar este prea târziu pentru mine să învăţ hindi", a declarat această traducătoare de 56 de ani, dezamăgită, reacţionând la ideea de a înlocui titlurile americane cu filme indiene, evocată în presa rusă.

Dincolo de situaţia ei, întreaga industrie cinematografică din Rusia are de suferit din cauza conflictului din Ucraina, în contextul în care abia începuse să îşi revină de pe urma pandemiei de coronavirus.

Soarta industriei filmului rus este legată de această dată de sancţiunile occidentale, întrucât Rusia era prima piaţă cinematografică europeană, cu 145,7 milioane de bilete vândute anul trecut, potrivit Observatorului European al Audiovizualului.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri