Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infecţiile urinare se întâlnesc la majoritatea femeilor şi nu trebuie neglijate

Infecţiile urinare se întâlnesc la majoritatea femeilor şi nu trebuie neglijate

Infecţiile urinare afectează mai ales femeile, circa 70% dintre ele au suferit cel puţin un episod de infecţie urinară joasă, adică localizată în traiectul urinar inferior. Cea mai deasă formă este cistita bacteriană. Infecţia urinară este al doilea tip de infecţie, ca răspândire, pe primul loc situându-se infecţiile respiratorii. Infecţia urinară joasă, cea primitivă, adică nu e generată de alte boli, se rezolvă după tratamentul cu antibiotice 5-7 zile, dar dacă suferinţa aceasta e neglijată, infecţia urcă în vezica urinară, chiar în rinichi şi se instalează periculoasa pielonefrită. Această infecţie superioară în ţesutul rinichiului poate duce la insuficienţa renală, la dializă şi transplant de rinichi. Explică infecţia urinară medicul primar doctor şef de lucrări Cristian Surcel, vicepreşedinte al Societăţii internaţionale a tinerilor chirurgi urologi.

Femeile sunt cele mai expuse la infecţiile urinare joase datorită conformaţiei uretrei: la femei uretra este scurtă 2-3 centimetri şi aproape de orificiul anal, aşa că infectarea cu microbi este frecventă. Cea mai des acuzată este Echerichia Colli, iar diagnosticul obişnuit este de cistită. Simptomele sunt următoarele: durere în abdomenul inferior, urinări dese cu usturimi, senzaţia de urinare imediată, nu se pot ţine de la pipi, urina urât mirositoare. Uneori, în urină se observă şi firişoare de sânge. În această situaţie, urina este alcalină şi favorizează constituirea de calculi.

Pietrele îngreunează urinarea şi băltirea accentuează apariţia microbilor şi infecţia. Infecţia urinară primitivă este generată şi de condiţiile neigienice în care se desfăşoară actul sexual. Se impune prezentarea la medic, iar antibiograma va stabili care este antibioticul eficace. Tratamentul cu antibiotic durează 5-7 zile, iar efectele favorabile apar repede, după 1-2 zile. Însă terapia nu trebuie întreruptă din iniţiativa pacientului. Pentru a evita recidivele, femeile trebuie să se ferească de frig şi umezeală şi să respecte igiena după urinare şi scaun, ca şi spălatul înainte şi după actul sexual. E cazul să bea multe lichide pentru spălarea traseului reno-urinar.

Când infecţia urcă la etajele superioare ale sistemului urinar, în forma destul de gravă de pielonefrită, tratamentul cu antibiotic durează 15 zile. Simptomele sunt asemănătoare cu cele din infecţia joasă, dar în plus apare febra şi durerile de şale. Bărbaţii fac mai rar infecţii urinare pentru că uretra lor este mai lungă şi posibilitatea de pătrundere a microbilor se reduce. Infecţia urinară la bărbaţi este o maifestare secundară în alte boli cum ar fi cancerul de vezică, de prostată.

Subiecte în articol: infectii urinare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri