Căderea contractului pentru livrarea a 50 de elicoptere militare Caracal către armata poloneza a determinat anularea vizitei presedintelui Hollande la Varsovia, programata pentru 13 octombrie.
Le Figaro precizeaza ca anunțul partii poloneeze de a sista negocierile este o lovitură pentru Airbus Helicopters, care pierde un contract de 3,13 miliarde euro.
"Franta isi va revizui intreaga politica in domeniul cooperarii militare cu Polonia", au anutat surse diplomatice și militare de la Paris, intre cela doua tari existand un parteneriat strategic și o colaborare extinsa în cadrul trilateralei (Franta-Germania-Polonia) ÎN DOMENIUL APARARII.
La Tribune, publicatie specializata in economie, mentioneaza ca Franța a oferit o compensare integrala a contractului prin amplasarea unor capacitati de asamblare de elicoptere și de motoare la Lodz cu 1.250 de locuri de muncă.
Ministrul polonez al Apărării a respins, însă, ofertele franceze prin declaratii dure, mentioneaza Le Figaro. Gazeta Wyborcza difuzeaza opinii ale oficialilor de la Varsovia, care sustin ca in contractul pentru cele 50 de elicoptere militare primeaza interesul Poloniei.
ÎN CONTEXT SE AMINTESTE ESECUL TOTAL AL COMPENSARII (OFFSET) din contractul CU LOCKHEED MARTIN, CARE A LIVRAT POLONIEI, IN 2002, avioane F16.
Negocierile pentru achizitia a 50 de elicoptere militare pentru armata poloneză continua cu Lockheed Martin (care a achizitionat compania Sikorski) și Agusta.
Turbulentele grave din relatiile FRANCO-POLONEZE sunt urmarite cu mare atentie și la București. Romania are parteneriate strategice cu ambele tari, in cadrul carora exista un consistent pachet în domeniul apararii și tehnicii militare.
Presedintele Hollande a vizitat recent Romania, unde a inaugurat Fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav. O serie de angajamente din parteneriatul strategic pe zona de cooperare militară sunt in asteptarea unor decizii politice.