Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie E pentru toată lumea: și Poliția de Frontieră zugrăvește cu PNRR

E pentru toată lumea: și Poliția de Frontieră zugrăvește cu PNRR

de Ion Alexandru    |   

Inspectoratul general al Poliției de Frontieră este încă o instituție din sistemul de forță al statului care apelează la fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a angaja servicii de proiectare și lucrări de construcții aferente refacerii unui sediu. De data aceasta, în joc sunt 3,3 milioane de euro, bani care ar trebui să retehnologizeze și să modernizeze un pavilion administrativ din cadrul Centrului de Pregătire și Perfecționare a Cadrelor (C.P.P.C.) Băneasa. Contractul a fost deja atribuit, fără licitație, prin procedură simplificată de selecție de oferte, însă semnarea documentelor este condiționată de aprobarea, de către Ministerul Dezvoltării, a coplății de la bugetul de stat a unei sume care nu este eligibilă potrivit criteriilor PNRR.

Proiectul acestei achiziții a fost scos la mezat de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră încă din data de 12 mai 2023, când instituția aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a contracta servicii aferente pentru reabilitarea termoenergetică, modernizarea și extinderea pavilionului administrativ din cadrul Centrului de Pregătire și Perfecționare a Cadrelor din Băneasa.

Autoritatea contractantă a precizat, în cuprinsul documentației de atribuire, că durata contractului este de 18 luni de la data semnării actelor de către toate părțile implicate. Însă, în caietul de sarcini, este trecută și o clauză suspensivă.

Problemă birocratică

Concret, Poliția de Frontieră arată că procedura de achiziție este inițiată „sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că încheierea contractului de achiziție publică este condiționată de aprobarea de către Ministeru Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a actului adițional nr. 1 la contractul de finanțare nr. 135937 din 29 noiembrie 2022, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care se propune majorarea bugetului contractului de finanțare, cu valoare totală care nu este eligibilă”.

În documentul citat, se face mențiunea că, în cazul în care, indiferent de motive, aprobarea actului adițional nu se va realiza, Poliția de Frontieră își rezervă dreptul de a anula procedura, „fiind imposibilă încheierea contractului de achiziție publică”.

În martie 2023, a fost recepționată documentația de proiectare la faza de Documentație de Avizare „Lucrări de Intervenție”, actualizată conform procedurilor din Ghidul specific PNRR, iar Poliția de Frontieră susține că, în continuare, „se impune trecerea la următoarea etapă, respectiv la realizarea propriu-zisă a investiției, achiziția serviciilor de proiectare și a lucrărilor de construire”.

Afacerea, perfectată pentru 3,3 milioane de euro

În aceste condiții, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, punând la bătaie un buget estimat inițial la 15.155.886,22 de lei fără TVA, respectiv de 18.035.504,6 lei cu TVA inclusă.

La această procedură, au fost primite două oferte neconforme, două oferte admisibile, iar o a cincea ofertă a fost retrasă. Contractul de achiziție a fost parafat la data de 23 august 2023, pentru un preț final negociat de 13.579.590 de lei fără TVA, respectiv de 16.159.712,1 lei cu TVA inclusă (3.297.900,4 euro). Au fost selectate trei companii să lucreze la acest contract. Este vorba despre SC Impera Art Construct SRL, despre SC Eden Design SRL și despre SC One Design SRL.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Impera Art Construct este controlată de un anume Leonard Silvestru Popa, iar SC Eden Design SRL, care este o firmă de protecție și pază, îi are asociați pe Răzvan Florin Predescu și pe Cornelia Predescu.

A treia companie, SC One Design SRL, este deținută de către Alexandru Cristian Bălan și de către Paul Samsonescu și, în 2021, a derulat cu Compania Națională de Investiții un contract pentru lucrări de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor aferente pentru realizarea unui obiectiv de investiții constând în construcția unei baze sportive de tip 1, cu încălzire pe lemne, în comuna Comana, județul Giurgiu. Atunci, asocierea formată dintre SC One Design SRL și SC Consig SA a primit de la CNI 6.579.324,4 lei cu TVA.

Pe ce se duc, mai exact, acești bani europeni

Revenind la afacerea Poliției de Frontieră pe fonduri PNRR, mai aflăm din caietul de sarcini, document aprobat de inspectorul general, chestorul Victor Ivașcu, că acești antreprenori selectați vor implementa soluțiile tehnice, astfel încât să fie îndeplinite condițiile stabilite prin Ghidul specific privind regulile și condițiile aplicabile finanțării din fondurile europene aferente PNRR în cadrul apelului de proiecte care vizează Componenta 5 – „Valul renovării”.

Obiectivul investiției este reabilitarea pavilionului existent, amenajarea și resistematizarea curții, realizarea rețelelor exterioare pentru utilități și dotările cu echipamente.

Vorbim, aici, de termoizolarea pereților exteriori, refacerea trotuarelor, instalarea de hidranți, repararea suprafețelor pereților pe conturul tâmplăriei înlocuite, uniformizarea parapeților, schimbarea conductelor de distribuție pentru apă caldă, realizarea învelitorii clădirii, înlocuirea ușilor și ferestrelor, înlocuirea instalației termice, înlocuirea instalației sanitare și de canalizare, refacerea finisajelor la tavane, pereți și pardoseli și refacerea sistematizării pe verticală a zonei.

Terenul unde se află amplasat acest pavilion are o suprafață de 4.500 de metri pătrați și se află în administrarea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri