Este vorba despre două camere amplasate într-un imobil administrat de MAPN, prin Unitatea Militară 0294 Ploiești, la aceeași adresă poștală unde funcționează și Serviciul Teritorial Ploiești al DNA. Armata a scos la licitație închirierea acestui spațiu, DNA fiind singura entitate interesată să-l ocupe. Chiar dacă nu a avut concurență, procuratura a oferit un preț cu 50 de euro pe lună mai mare decât dorea respectiva unitate militară.
Anunțul privind scoaterea la licitație a spațiului respectiv a fost publicat de către UM 9294 Ploiești în Monitorul Oficial al României, partea a VI-a, în data de 11 noiembrie 2021. Atât unitatea militară în cauză, cât și spațiul în discuție se află în strada Grigore Cantacuzino, la numărul 257, Ploiești, județul Prahova.
Închirierea vizează două camere, cu destinația de depozitare, în suprafață de 42,49 de metri pătrați (un apartament cu două camere la bloc), situate în Pavilionul B4, la etajul 1. Acest spațiu se află în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale.
Două camere, în unitatea militară
Potrivit anunțului de licitație, scoaterea la închiriere a acestui spațiu a fost făcută în baza Hotărârii de Guvern nr. 689 din 24 iunie 2021, emisă de Executivul condus, la acea dată, de Florin Cîțu, act administrativ contrasemnat de fostul ministru al Apărării, Nicolae Ciucă, actual premier, dar și de ex-ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare.
HG 689/2021 aprobă închirierea unei părți din imobilul 816, prin licitație publică, pentru un contract ce ura să se încheie pe o perioadă de cinci ani, iar prețul minim de închiriere stabilit în acest act administrativ a fost stabilit la 215 euro lunar.
Conform anexei care face parte integrantă din Hotărârea de Guvern, valoarea de inventar a spațiului de 42,49 metru este de 36.633 de lei (7.476 de euro).
DNA a concurat singură și a oferit cu 3.000 de euro mai mult
În baza acestui HG, UM 0294 Ploiești a organizat licitația, stabilind ca primă ședință pentru deschiderea ofertelor data de 6 decembrie 2021. Criteriul de utilitate pentru determinarea ofertei câștigătoare a fost acela al prețului cel mai mare al chiriei.
Totuși, licitația a fost reluată în data de 8 februarie 2022, când UM 0294 Ploiești a publicat tot în Monitorul Oficial al României anunțul de atribuire a contractului de închiriere. Cu acest prilej, aflăm că MApN a primit o singură ofertă, declarată valabilă, abia în cadrul celei de-a doua proceduri de licitație publică.
Iar această ofertă unică a venit chiar de la Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală, cu sediul la București. Astfel, DNA a încheiat cu UM 0294 Ploiești un contract de închiriere pentru 60 de luni, la un preț de 265 de euro pe lună. În total, valoarea contractului de închiriere se ridică la 15.900 de euro, cu 3.000 de euro mai mic decât valoarea minimă pe care ar fi acceptat-o autoritatea contractantă.
Locația, în același sediu cu celebrul Serviciu Teritorial Ploiești
Locația unde se află acest spațiu proaspăt închiriat de către DNA – Structura Centrală se află la aceeași adresă cu sediul celebrei „Unități de Elită” a Direcției Naționale Anticorupție, unitate care a făcut „carieră” în mandatele Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA.
Aici, au activat celebrii procurori Mircea Negulescu și Lucian Onea, ambii urmăriți penal în dosarele Secției de Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), secție desființată, la finalul săptămânii trecute, printr-o lege adoptată de Parlament și promulgată de președintele României, Klaus Iohannis.
Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a fost suspendat și exclus din magistratură, în timp ce fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, activează, în prezent, la Parchetul Câmpina. În prezent structura locală a DNA este condusă de către procurorul-șef Cătălin Lefter.
IGPR – cazare și masă de 66.000 de lei. Fără licitație
Nu doar DNA închiriază, în această perioadă, ci și Poliția. Mai exact, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a publicat, în urmă cu două zile, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de atribuire prin intermediul căruia face cunoscut faptul că a contractat servicii de cazare și masă, în valoare de 66.000 de euro.
Este vorba despre servicii necesare în cadrul unui proiect denumit „Creșterea capacității de intervenție a Poliției Române în combaterea terorismului”. Iar locul principal de executare este, conform anunțului citat, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române.
Valoarea inițială estimată a serviciilor contractate era de 442.800 de lei fără TVA, iar autoritatea contractantă precizează că principalul criteriu de atribuire avut în vedere a fost prețul cel mai scăzut.
Achiziție prin „norme proprii”
Pentru contractarea serviciilor de cazare și de masă, Poliția Română nu a organizat licitație, precizând că tipul procedurii de atribuire este stabilit prin norme proprii ale instituției. „Contractul a fost atribuit printr-o procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială de ofertare, deoarece achiziția nu se încadrează în domeniul aplicării Directivei 214/24/UE, fiind derulată în baza unei proceduri proprii”, se precizează în documentația de atribuire.
Astfel, în data de 15 martie 2022, Poliția Română a încheiat contractul nr. 466024/7/2022, în valoare de 271.849,68 de lei fără TVA, respectiv de 323.501,2 lei cu TVA inclusă. În cursă au fost înscrise trei oferte, în cele din urmă fiind declarată câștigătoare oferta depusă de SC Best Travel Solutions SRL. Contractul are o durată de 116 zile.
SC Best Travel Solutions SRL este o companie înființată, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în anul 2014, având ca obiect de activitate „activități ale agențiilor turistice și a tur-operatorilor”, fiind fondată de Paul Mugurel Ispas, în calitate de asociat unic și administrator. În 2015, acesta a cooptat-o în cadrul companiei pe Georgeta Andreea Ispas, care, în prezent, controlează 95% din capitalul social.