Jurnalul.ro Editoriale Insula de stabilitate și furtuna din afară

Insula de stabilitate și furtuna din afară

de Dan Constantin    |   

Votul din 11 decembrie , prin proporția victoriei PSD,asigură stabilitate politică pentru următoarea perioadă. Un guvern  al coaliției parafate de Dragnea-Tăriceanu, bazat pe o majoritate confortabilă în Parlament, este condiția principală a angajării fară compromisuri la treabă. Echipa care se va instala în Palatul Victoriei nu va mai avea scuza lipsei majorității în legislativ sau a divergențelor într-o coaliție prea colorată.Guvernul va avea sprijin și de la Banca Națională după ce PNL a devenit asociat și s-a identificat cu atacurile furibunde din perioada campaniei electorale la adresa guvernatorului și politicii monetare.

Președintele Iohannis, fără atribuții constituționale importante în Executiv, se va concentra pentru clarificarea propriile planuri de realegere. În plus are,, jucăria” CSAT pe care o conduce și-i asigură orgoliul de șef peste paradele militare și treburile secrete  .Așadar nu va putea încurca guvernul  ,iar poziționarea lui în lider al opoziției, în care îl împing acum perdanții alegerilor, i-ar deschide drumul spre suspendare, dacă întinde coarda.

  Dacă privim la ceeace se întâmplă în țările vecine sau la partenerii din NATO și UE, hârjonelile politice interne de la noi  sunt floare la ureche. Polonia,pînă mai  ieri, elevul model al Estului, a intrat în convulsii  care fac din regimul Kaczynski o problemă pentru UE. Lideri de la Varșovia cer ,nici mai mult, nici mai puțin decât arestatrea lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, pentru ancheta de la Smolensk.Bulgaria nu are guvern după demisia lui Borisov, un lider care poate să dea cu pumnul în masă dar și în înțelegerile diplomatice,așa cum a făcut cu flota comună NATO la Marea Neagră. Turcia,vecin și aliat , are de încheiat represiunea după lovitura de stat din iulie dar și marile probleme ale migrației și terorismului.Ucraina este sub presiunea Rusiei și a sprijinului verbal al UE.Ungaria , în fața anului electoral, caută un adversar,cel mai comod fiind Bucureștiul. Franța are alegeri prezidențiale cu favorit neclar, iar doamna Merkel vrea un nou mandat cu toată eroziunea celor fără număr anterioare.Iată de ce e bine să nu dăm cu piciorul la starea în care suntem.Leul din buzunar este mai bun la cumpărături dacă nu ne luam la trântă fără să știm de ce și mai ales cu cine.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri