Rusia a fost în discuții pentru a construi o nouă conductă care să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din nordul Rusiei către China prin Mongolia, aproape la fel de mult ca și gazoductul Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică, acum în pană, care a fost avariat în 2022.
China și Rusia nu au ajuns încă la un acord asupra detaliilor cheie ale proiectului mamut, a declarat el pentru Financial Times, adăugând că prețurile globale record la gaze din ultimii doi ani au complicat discuțiile.
Gazprom, care va opera Power of Siberia-2, a declarat că își propune să înceapă să livreze gaze până în 2030. Dar acordul asupra unor aspecte cheie, inclusiv prețul, rămâne evaziv.
„Aceste două părți au încă nevoie de mai mult timp pentru a face cercetări mai detaliate privind studiile economice”, a declarat Oyun-Erdene pentru FT. „Părțile chineză și rusă fac încă calcule și estimări și lucrează la beneficiile economice”, a spus el
Gazprom și Kremlinul nu au răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Ministerul de Externe al Chinei nu a putut fi contactat imediat.
Rusia își intensifică livrările către China pentru a compensa pierderea unei mari părți din vânzările sale de gaze în Europa de la invazia sa în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, care a determinat statele occidentale să aplice sancțiuni Moscovei și să reducă dependența de energia rusă.
Vicepremierul rus Viktoria Abramchenko a declarat anul trecut pentru agenția de presă de stat TASS că construcția părții mongole a legăturii de gaz rusesc către China ar putea începe în primul trimestru sau în prima jumătate a anului 2024.
(sursa: Mediafax)