Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum devii înțelept: mintea emoțională & mintea rațională

Cum devii înțelept: mintea emoțională & mintea rațională

de Florian Saiu    |   

Omul percepe din realitatea imediată informații pe care le procesează inițial grație minții emoționale (minte funcțională în baza emoțiilor pur fizice), pentru ca imediat să le treacă și prin filtrul minții raționale (spre deosebire de celelalte mamifere).

La întrepătrunderea acestor două tipuri de minți se formează înțelepciunea, cea mai potrivită formă de gândire, dar și cea mai rară. Să-i dezvelim secretele!

Emoțiile formează un sistem de avertizare a corpului nostru, un soi de înștiințare din timp în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple sau se petrece deja într-un context dat, un fel de semnal care ne oferă șansa de a evalua situația pentru a putea lua apoi cea mai bună decizie. „Emoțiile sunt doar o schiță vagă conturată de organismul nostru - apreciază psihologa Tara Porter, profesoară la University College London. Ne aflăm pe tărâmul fericirii, mâniei, fricii sau tristeții? Vorbim despre șoc sau despre surprindere? Despre furie sau despre frustrare? Reacția emoțională este strâns conectată cu simțurile noastre: este aproape instantanee și nu poate fi controlată. După o miime de secundă însă, intră în scenă gândirea”. Și? „Creierul va analiza contextul și abilitatea noastră de a ne descurca. Ne vor veni tot felul de gânduri, care uneori sunt utile, alteori, nu. Câteodată, gândurile ajută la temperarea sentimentelor, dar pot de asemenea să le amplifice. Gândurile pot fi deturnate de emoții și-atunci ele nu mai țin cont de realitate în procesul de elaborare a deciziilor”, susține Tara Porter în studiul „Ghid psihologic pentru adolescente și tinere” (Editura Trei, 2023). 

 

Diferența dintre sentiment și gând

 

Psihologa oferă și un exemplu, unul din rutina adolescenților/adolescentelor: „Simți uneori că nu te vei descurca la școală? Simți că-ți vei dezamăgi profesorii și părinții? Să simți că nu te vei descurca nu este însă un sentiment - este un gând. Cum arată acest gând? «S-ar putea să nu mă descurc și îi voi dezamăgi pe oameni». Emoțiile pe care le generează sunt: îngrijorare și tristețe; iar contextul este școala. Când gândurile și emoțiile sunt amestecate incoerent, devin dificil de descurcat. Și acesta e momentul când probabil vei uita să iei în calcul și realitatea”. 

 

Emoțional, dar cu picioarele pe pământ

 

În continuare: „Și poate realitatea este că în general iei note bune, așa că e puțin probabil că nu te vei descurca; apoi, dacă se întâmplă totuși să nu faci față școlii într-un anumit moment, profesorii și părinții s-ar putea simți dezamăgiți pe moment, dar probabil că nu le va păsa atât de mult sau pentru prea mult timp. Hai să fim serioși, vor fi ocupați cu propriile vieți! Să ai aceste ultime gânduri în minte (legate de faptul că, și dacă vei greși, nu va fi o catastrofă) este probabil mult mai puțin supărător decât gândurile privind faptul că i-ai putea dezamăgi profund pe cei din jur”. Așadar, contează enorm cum prelucrăm informațiile furnizate de mintea emoțională, cum (ne) construim realitatea într-un anumit context. 

 

Competența afectivă în secolul superficialității

 

„Locul în care emoțiile se contopesc cu gândirea e numit adesea în psihologie «mintea emoțională», fiindcă gândurile se formează pe baza emoțiilor resimțite fizic - relevă psihologa Tara Porter. Reprezintă ceea ce numim în mod obișnuit «sentiment». Pentru a fi «competent/ă emoțional» în această lume competitivă, cu ritm rapid de desfășurare a acțiunilor, trebuie să-ți asculți mintea emoțională, dar fără să o lași să-ți domine viața. Mintea emoțională trebuie musai temperată de o doză puternică de priză la realitate - iar acest lucru vine dinspre «mintea rațională»”. Aprofundat? „Gândurile și sentimentele reprezintă un adevăr, iar realitatea unei situații reprezintă un al doilea adevăr. Când sentimentele noastre sunt foarte puternice, e dificil însă să ne mai amintim sau să mai luăm în calcul și acest al doilea adevăr. Și-atunci luăm decizii în pripă, care nu mereu se dovedesc a fi cele mai bune. Pentru a fi «competenți» emoțional în ziua de azi, nu trebuie să ne ignorăm mintea emoțională, dar ea trebuie creditată până la un anumit punct, pentru că la fel de importantă, dacă nu mai valoroasă, e mintea rațională”. 

 

A treia minte (și cea mai bună)

 

În loc de concluzie: „Uneori, să vorbești cu prietenii și familia, să-ți împărtășești gândurile și sentimentele, să-ți dezvălui mintea emoțională, te va ajuta să identifici adevărul situației și să intri astfel în legătură cu mintea rațională”, consideră Tara Porter în volumul „Ghid psihologic pentru adolescente și tinere” (Editura Trei, 2023). Dar există oare un loc în care mintea emoțională se întrepătrunde cu succes cu mintea rațională, un punct care să genereze cele mai bune alegeri/soluții? „Evident, locul acela e mintea ta înțeleaptă! Când îți asculți sentimentele, dar ești atent și la realitate, ca să iei o decizie bazându-te pe amândouă, capeți înțelepciune. Practic, așa devii înțelept”.

Mintea emoțională trebuie musai temperată de o doză puternică de priză la realitate - iar acest lucru vine dinspre «mintea rațională»”, Tara Porter, psihologă

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri