Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Întinerirea corpului ar putea deveni ceva obişnuit

Întinerirea corpului ar putea deveni ceva obişnuit

de Redacția Jurnalul    |   
Întinerirea corpului ar putea deveni ceva obişnuit

Oamenii de ştiinţă care lucrează la o terapie experimentală împotriva îmbătrânirii susţin că au doborât un record prin prelungirea duratei de viaţă a unui şobolan de laborator numit Sima.

Numit după cuvântul hindi pentru "limită" sau "graniţă", Sima este ultimul supravieţuitor rămas dintr-un grup de rozătoare care au primit infuzii de plasmă sanguină prelevată de la animale tinere pentru a vedea dacă tratamentul le prelungeşte viaţa.

Sima, care s-a născut pe 28 februarie 2019, a trăit 47 de luni, depăşind cele 45,5 luni considerate a fi cea mai înaintată vârstă înregistrată în literatura ştiinţifică pentru o femelă de şobolan Sprague-Dawley, spun cercetătorii. Până în prezent, Sima a supravieţuit cu aproape şase luni mai mult decât cel mai apropiat rival al său în cadrul studiului.

„Avem cea mai bătrână femelă de şobolan Sprague Dawley în viaţă", a declarat Dr. Harold Katcher, fost profesor de biologie la Universitatea din Maryland, în prezent director ştiinţific la Yuvan Research, un start-up cu sediul în California, potrivit The Guardian.

Cercetătorii s-au grăbit să producă şi să testeze terapii bazate pe plasma sanguină tânără, după ce numeroase experimente au constatat că infuziile ar putea revigora organele şi ţesuturile îmbătrânite. Dar, deşi studiile au constatat beneficii pentru rozătoare, nu există până în prezent nicio dovadă că abordarea oarecum vampirică a tinereţii îi va ajuta pe oameni să se ferească de trecerea timpului, în ciuda celor mai bune dorinţe ale Silicon Valley.

Rezultatele ultimului studiu al lui Katcher vor fi redactate când Sima va muri, dar datele adunate până acum sugerează că opt şobolani care au primit perfuzii placebo de soluţie salină au trăit între 34 şi 38 de luni, în timp ce opt care au primit o formă purificată şi concentrată de plasmă sanguină, numită E5, au trăit între 38 şi 47 de luni. Aceştia au avut, de asemenea, o forţă îmbunătăţită. În mod normal, şobolanii trăiesc între doi şi trei ani, deşi un candidat la titlul de cel mai bătrân şobolan din toate timpurile este un şobolan brun care a supravieţuit cu o dietă calorică restrânsă timp de 4,6 ani.

„Adevăratul scop al experimentelor noastre nu este atât de mult de a prelungi durata de viaţă, ci de a prelungi durata tinereţii, de a întineri oamenii, de a face ca anii lor de aur să fie cu adevărat potenţial ani de aur, în loc de ani de durere şi decrepitudine", a declarat Katcher. „Dar adevărul este că, dacă reuşeşti să faci asta, reuşeşti şi să prelungeşti viaţa, iar acesta nu este un efect secundar rău".

Rezultatele unor studii atât de mici sunt cel mult provizorii, dar unii oameni de ştiinţă cred că această lucrare, precum şi eforturile similare ale altora, au potenţial.

Un studiu preliminar realizat în urma unei colaborări între Katcher şi experţi de la Universitatea California din Los Angeles a constatat că infuziile de plasmă de sânge tânăr au dat înapoi ceasul biologic în ficatul, sângele, inima şi o regiune a creierului numită hipotalamus al şobolanilor.

Comentând această lucrare în 2020, profesorul David Sinclair, un expert de frunte în îmbătrânire de la şcoala medicală Harvard, a declarat că, dacă această descoperire se confirmă, "întinerirea organismului ar putea deveni ceva obişnuit în timpul vieţii noastre".

Profesorul Steve Horvath, unul dintre autorii principali ai studiului UCLA, este acum cercetător principal la Altos Labs din San Diego, care nu lucrează cu Yuvan. „Cred că rezultatele sunt uimitoare", a spus el. „Unii oameni vor critica rezultatele din cauza dimensiunii reduse a eşantionului. O înghiţitură nu face o vară. Dar eu cred în rezultate, deoarece mai multe studii complementare le susţin". El anticipează că în următorii 20 de ani vor apărea tratamente sigure şi eficiente în urma cercetărilor asupra plasmei.

O cerere de brevet privind potenţiala terapie descrie modul în care plasma de la mamiferele tinere este purificată şi concentrată înainte de utilizare. Unele componente, cum ar fi trombocitele, sunt eliminate, deoarece pot declanşa reacţii imune. Brevetul menţionează porcii, vacile, caprele, oile şi oamenii ca fiind posibili donatori. Cantitatea de plasmă necesară pentru a produce o singură doză concentrată este cel puţin la fel de mare ca cea pe care destinatarul o are în întregul său corp, se precizează în brevet.

Dacă terapia se va dovedi vreodată promiţătoare la oameni - mai întâi sunt necesare teste de amploare pe mai multe animale - Katcher crede că plasma ar putea fi colectată de la porci în abatoare. „Nu-mi place ideea, dar nu este mai lipsit de etică decât să mănânci un sandviş cu carne", a spus el. „Când porcii aceia sunt ucişi, încă mai au multă viaţă în ei”.

Profesorul Joao Pedro de Magalhaes, un biogerontolog molecular de la Universitatea din Birmingham, a declarat că plasma de sânge tânăr este o "intervenţie promiţătoare", dar că încă nu a fost convins că poate întineri animalele mai în vârstă sau chiar întârzia îmbătrânirea. „Este foarte important să nu confundăm beneficiile pe termen scurt cu întinerirea", a spus el.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: intinerire terapie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri