Jurnalul.ro Timp liber Hobby Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei

Intră în formă cu exerciţiile care au nume de femei

de Oana Portase    |   

CrossFit este un antrenament care a cucerit lumea întreagă în scurt timp de la apariţie şi este considerat unul dintre cele mai grele programe din lume. Sunt multe opinii pro şi contra în legătură cu acest tip de antrenament. Contestatarii spun că este mult prea dificil şi periculos din cauza greutăţilor utilizate, în timp ce susţinătorii spun că este revoluţionar pentru că îţi lucrează tot corpul într-o singură sesiune. CrossFit înglobează, de fapt, mai multe sporturi, iar exerciţiile programului sunt mereu în schimbare. CrossFit mai atrage atenţia şi prin faptul că exerciţiile sale au nume de femei.

Flotări, genuflexiuni, înot, haltere, gimnatsică, atletism. CrossFit poate cuprinde orice formă de sport. Diferenţa faţă de alte programe de fitness este că antrenamentele sunt mult mai intense şi lucrează mai mulţi muşchi într-o zi. „CrossFit este un program cu antrenamente funcționale care vor fi executate la o intensitate ridicată. Această intensitate variază tot timpul. Partea interesantă din CrossFit este că exerciţiile nu se repetă pentru că în fiecare zi îţi surprinzi corpul cu un antrenament diferit. Muşchii nu se vor obişnui doar cu anumite mişcări, îţi vei solicita corpul constant”,  spune Adrian Bogdan, antrenor de box şi fitness.

 

De la distracţie, la competiţie

Primele competiţii de CrossFit au început mai mult în joacă, în 2007, la o fermă din California. Numărul participanţilor a crescut anual, ajungând la mii de sportivi din întreaga lume. Atleţii care se întrec în competiţiile de CrossFit pot câştiga sume care ajung la sute de mii de dolari.

 

CrossFit este totuşi un program de fitness destul de dur, aşa că nu este indicat pentru cei care nu au avut tangenţe cu sportul în trecut. Există şi variante de exerciţii pentru începătorii care au nevoie să se familiarizeze cu mişcarea zilnică. Abia apoi aceştia pot începe antrenamentele de bază din CrossFit, dar numai sub supravegherea unui antrenor. Unele rutine pot fi executate şi acasă, dar la cele care implică greutăţi este important să aveţi antrenori care să vă îndrume pentru a face mişcările corecte. CrossFit este şi un sport de echipă, antrenamentele fiind executate în grup. Nebunia CrossFit a cuprins întreaga lume şi anual se organizează chiar şi competiţii cu premii importante, de sute de mii de dolari.

 

 

EXEMPLE DE EXERCIŢII

HELEN

Completați 3 runde, înregistrați-vă timpul:

Sprint 400 m

21 ridicări de kettlebell (24 kg)

12 tracțiuni

 

RANKEL

Completați cât mai multe runde în timp de 20 minute:

6 repetări – îndreptări cu bara de 100 kg

7 burpee + tracțiuni

10 ridicări de kettlebell

alergare 200 m

 

FRAN

Completați 3 runde, înregistrați-vă timpul:

21 ridicări de halteră (o genuflexiune urmată de ridicarea halterei deasupra capului)

21 tracțiuni

15 ridicări de halteră

15 tracțiuni

9 ridicări de halteră

9 tracțiuni

 

Contestatarii acestui sport spun că nu este indicat să-ţi soliciţi toţi muşchii la un singur antrenament, ci ar trebui lucraţi pe grupe în zile diferite. „Părerile pro şi contra sunt multe. Cei din tabăra pro spun că exerciţiile combinate te ajută psihic, pentru că nu te plictiseşti. CrossFit mai este bun pentru că are un fond competitiv şi îţi poţi seta clar nişte obiective. Îţi lucrezi întreg organismul, transformările sunt uimitoare şi vei deveni mai puternic atât fizic cât şi psihic. În schimb, tabăra contra aduce în discuţie pericolul greutăţilor. În unele rutine se cer chiar şi 30 de repetări cu greutăţi mari. Vorbim deja de nişte exerciţii efectuate de halterofili profesionişti. Nici în cazul lor nu se pune problema de atâtea repetări. CrossFit are rutine dedicate începătorilor, dar în esenţă este mai mult un program pentru cei care deja fac sport şi vor să ajungă la un alt nivel. Sfatul meu este ca cei care vor să urmeze un astfel de program să se documenteze înainte şi să discute cu antrenori specializaţi în CrossFit despre ce presupune. Acasă nici nu se pune problema să facem de capul nostru.”, mai spune Adrian Bogdan.

 

În fiecare zi pe site-ul oficial CrossFit apar exerciţii noi pentru sportivi. Acestea atrag atenţia şi prin faptul că poartă nume de femei. Helen sau Fran, de exemplu, vor scoate sufletul din tine. Antrenamentele dure sunt înfrumuseţate cu nume delicate, dar sălile oficiale de CrossFit sunt pentru adevăraţi războinici. Acestea poartă denumirea de „box” care în limba engleză înseamnă cutie, iar în aceste săli nu vei găsi televizoare, oglinzi, saune sau benzi de alergare ca în sălile obişnuite de fitness. Într-un „box” de CrossFit îşi au locul doar saltelele din cauciuc, halterele, barele de tracţiune, frânghiile şi suporturile pentru barele de haltere.

 

CALEIDOSCOP

Portofelul puternic

Volterman este un portofel care se transformă în baterie externă şi hotspot pentru wifi. Portofelul deştept este prevăzut şi cu GPS şi eşti alertat pe telefon dacă îl uiţi undeva. Îl poţi localiza imediat mai ales că cel care deschide portofelul este fotografiat, iar imaginile ajung pe telefonul tău. Aşa că poţi afla cine îl are. De asemenea, portofelul te alertează în caz că ţi-ai pierdut telefonul. Volterman costă 149 de dolari la precomandă.

Translatorul de buzunar

Travis este un gadget care îţi poate traduce instant 80 de limbi străine. Gadget-ul are o autonomie de 12 ore, se poate conecta la orice căşti cu fir şi poate fi folosit chiar dacă nu este conectat la Internet. Travis costă acum 150 de dolari, cu 25% mai ieftin faţă de preţul de desfacere.

 

Tricoul care te scapă de transpiraţie

 Transpiraţia reprezintă o problemă pentru mulţi dintre noi, iar uneori deodorantul nu ne salvează. O companie din Statele Unite va scoate pe piaţă tricoul care blochează transpiraţia. Sweat Seal Shirt poate fi purtat pe sub cămăşi şi te scapă de petele de transpiraţie datorită materialelor speciale. Tricoul costă 19 dolari fără taxe de transport. 

Subiecte în articol: CrossFit
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri