Preşedinta Taiwan-ului, Tsai Ing-wen, s-a întâlnit astăzi cu secretarul de stat al sănătăţii din SUA, Alex Azar. Deși cele două state au relații comerciale, aceasta este prima vizită oficială pe insulă a unui înalt demnitar din SUA, după 40 de ai. Întrevederea a fost apru criticată de China, care se opune independenței acestei țări, transmite AFP.
Casa Albă a întrerupt relațiile diplomatice cu Taipei-ul în 1979 după ce a recunoscut că regimul comunist de la Beijing este singurul reprezentant al Chinei.
Taiwan-ul nu este recunoscut de ONU și a fost exclus din OMS. China amenință cu folosirea forței dacă administrația acestei țări va fi acceptată internațional.
Vizita secretarului de stat american are drept scop aprecierea Taiwanului, care a gestionat cu succes pandemia de coronavirus. Totodată, este un mesaj din partea Statelor Unite că apreciază conducerea democratică a insulei.
"Răspunsul Taiwanului la COVID-19 a fost printre cele mai eficiente din lume, iar acest lucru reflectă natura deschisă, transparentă şi democratică a societăţii şi culturii Taiwanului", i-a declarat Azar în timpul întâlnirii.
Tsai Ing-wen a mulţumit SUA pentru demersurile pe care le-a făcut ca această țară să fie admisă ca observator la OMS, drept care i s-a retras în urmă cu câțiva ani.
În luna mai, OMS a decis, la sesiunea anuală, să amâne discuţiile privind participarea Taiwanului ca observator, deși SUA şi alte state au susținut prezența acesteia. China s-a opus.
"Consideraţiile politice nu ar trebui să prevaleze asupra drepturilor de sănătate", a declarat Tsai, afirmând că este regretabil refuzul Beijingului.
China nu acceptă independența Taiwanului, care s-a desprins de aceasta în 1949, la sfârșitul războiului civil.
Actuala vizită a secretarului de stat american a fost4 considerată de Beijinc drept o ameninţare la adresa "păcii şi stabilităţii".