Jurnalul.ro Ştiri Externe Inundații catastrofale în Barcelona: Aeroportul orașului sub apă, zeci de zboruri deviate și drumuri blocate. „Nu călătoriți decât dacă este absolut necesar”

Inundații catastrofale în Barcelona: Aeroportul orașului sub apă, zeci de zboruri deviate și drumuri blocate. „Nu călătoriți decât dacă este absolut necesar”

de Vali Deaconescu    |   

Barcelona se află sub alertă roșie de inundații, după ce furtuni devastatoare au transformat orașul într-o capcană acvatică, inclusiv Aeroportul El Prat, care a fost inundat și a determinat devierea mai multor zboruri. Imaginile șocante care circulă pe rețelele de socializare arată ape năvalnice care se scurg prin parcări, pătrund în clădirea principală și curg din tavane, iar pasagerii sunt nevoiți să se descalțe și să înainteze cu grijă prin halele de plecări.

Agenția Națională de Meteorologie a Spaniei a emis o avertizare de urgență pe coasta Barcelonei, încurajând cetățenii să evite deplasările și să fie precauți în fața precipitațiilor extreme. Telefoanele mobile au sunat alerte pentru ploi intense în suburbiile sudice, iar autoritățile au cerut populației să evite zonele uscate de obicei, cum ar fi canalele și albiile râurilor, potrivit Daily Mail.

Transporturi afectate și drumuri blocate

În încercarea de a limita mișcările populației, autoritățile au anulat servicii feroviare suburbane, au închis stații de metrou și diverse drumuri, temându-se de un nou dezastru după cel care a lovit Valencia săptămâna trecută. Ministrul Transporturilor, Oscar Puente, a confirmat că 15 zboruri au fost redirecționate din cauza furtunii puternice care a lovit zona aeroportului din El Prat.

 

 

Pe străzile Barcelonei, imagini dramatice surprind șoferi care forțează drumul prin ape înalte, încercând să ajungă în siguranță acasă. Drumurile sunt acoperite de alunecări de noroi și apă, iar traficul este sever perturbat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Dezastru continuu în Valencia: Misiuni de salvare și căutare a victimelor

În Valencia, eforturile de recuperare continuă după inundațiile devastatoare din săptămâna trecută, când mii de vehicule și locuințe au fost înghițite de ape. Soldați, polițiști și voluntari lucrează neobosit la curățarea de noroi și resturi, căutând totodată trupurile celor dispăruți.

Astăzi, a fost confirmată moartea unui cuplu britanic de 74 și 78 de ani, Terry și Don Turner, care au fost găsiți în mașina lor în apropierea locuinței lor din Pedralba, la nord-vest de Valencia. Fiica lor, Ruth O'Loughlin, a povestit că ultima oară a vorbit cu mama sa chiar înainte de potop, iar acum regretă pierderea dureroasă.

Spania, în fața celei mai grave tragedii naturale din ultimul secol

Potrivit celui mai recent bilanţ, cel puţin 217 persoane şi-au pierdut viaţa în aceste inundaţii, dintre care 213 în regiunea Valencia, una în Andaluzia şi trei în Castilia-la-Mancha, unde trupul neînsufleţit al unei septuagenare a fost descoperit duminică la 12 kilometri de locul din care a dispărut.

Autorităţile continuă să repete că numărul final al victimelor ar putea fi mai mare, în timp ce un număr neprecizat de locuitori sunt încă dispăruţi, iar multe parcări subterane, complet inundate, nu au fost încă inspectate în totalitate, potrivit Agerpres.

Duminică, ministrul Transporturilor, Oscar Puente, a explicat că serviciile pentru intervenţii de urgenţă au prioritizat căutările în "zonelor mai accesibile" aflate "la suprafaţă", precizând că "mai sunt partere, subsoluri şi parcări inundate" în care ar putea fi găsite "persoane decedate".

- "Ar putea fi groaznic" -

Autorităţile sunt deosebit de preocupate de situaţia parcării subterane a centrului comercial Bonaire din Aldaia, o comunitate cu 31.000 de locuitori de la marginea oraşului Valencia. Cu o capacitate de 5.700 de locuri, dintre care aproape jumătate sunt la subsol, parcarea complet inundată.

Imaginile difuzate la televizor şi pe reţelele sociale arată rampa de acces în subteran acoperită de apă noroioasă, pe care plutesc o mulţime de resturi. Scările rulante din interiorul centrului comercial sunt şi ele complet scufundate.

"Centrul comercial este devastat în partea superioară. Iar acolo jos este o necunoscută groaznică. Nu ştim sigur ce vom găsi", a declarat primarul din Aldaia, Guillermo Lujan, la postul public de televiziune TVE. "Vrem să fim prudenţi", dar "ar putea fi groaznic".

În ultimele zile, personalul Unităţii Militare de Urgenţă (UME), care intervine la dezastre naturale, a instalat numeroase pompe pentru a începe evacuarea apei. Scafandrii au reuşit să pătrundă în subteran, fără să zărească până în prezent niciun cadavru.

În localităţile cele mai afectate de inundaţii, furia şi suferinţa predomină, la şase zile de la tragedie. Multe străzi sunt în continuare pline de mormane de maşini, noroi şi resturi, iar numeroase locuinţe sunt private de comunicaţii sau de electricitate.

"M-am născut aici şi am pierdut totul", a declarat pentru AFP Teresa Gisbert, locuitoare din Sedavi, o altă aşezare calamitată de la marginea oraşului Valencia.

În casa sa se vede o linie întunecată de un metru de apă cu noroi. "Ne-au spus 'alertă de ploaie', dar ar fi trebuit să ne spună despre inundaţie", a declarat femeia de 62 de ani.

- "Eroare de calcul" -

Duminică, sentimentul de neputinţă s-a transformat într-un val de furie când regele Felipe al VI-lea şi regina Letizia au vizitat alături de premierul cu Pedro Sanchez şi preşedintele conservator al regiunii Valencia, Carlos Mazon, la Paiporta, comună considerată epicentrul tragediei.

"Asasinii! Asasinii!", au strigat locuitorii exasperaţi. Unii au aruncat cu noroi şi diverse obiecte în oficialităţi, în timp ce insultele s-au revărsat asupra premierului şi a lui Mazon, care au fost evacuaţi rapid de serviciile de securitate.

În tensiunea extremă, regele şi regina au fost împroşcaţi cu noroi pe faţă şi pe haine, un episod fără îndoială fără precedent în istoria monarhiei spaniole. Vizibil mişcaţi, dar neclintiţi, cei doi au rămas timp de o oră să discute cu locuitorii înainte de a pleca.

Ministrul Transporturilor Oscar Puente a recunoscut la televiziune că această vizită nu a fost organizată la cel mai bun moment, admiţând "o posibilă eroare".

Unii dintre protestatarii de duminică purtau haine cu simbolurile organizaţiilor de extremă dreapta care organizează adesea proteste împotriva guvernului de stânga. Ministrul Apărării Margarita Robles a declarat că grupurile extremiste profită de situaţie pentru a obţine avantaje politice, potrivit Reuters.

Spania trimite 7.500 de soldaţi în regiunea sa estică lovită de inundaţiile devastatoare, a anunţat luni guvernul, în faţa nemulţumirii crescânde cu privire la răspunsul autorităţilor, relatează Reuters.

Armata a trimis aproximativ 5.000 de soldaţi în weekend pentru a ajuta la distribuirea de alimente şi apă, pentru a curăţa străzile şi pentru a proteja magazinele şi proprietăţile de jafuri. Alţi 2.500 se vor alătura acestor efective, a declarat Robles, la radioul de stat RNE.

O navă de război care transportă 104 soldaţi de infanterie marină, precum şi camioane cu alimente şi apă se apropia de portul Valencia, în timp ce o puternică furtună cu grindină a lovit Barcelona, la aproximativ 300 km spre nord.

Din cauza stării proaste a drumurilor şi a vremii încă ploioase ce au determinat agenţia de meteorologie să plaseze regiunea sub cod portocaliu de intemperii, autorităţile au menţinut luni restricţiile de circulaţie pe mai multe căi rutiere. Şcolile din Valencia vor rămâne închise toată ziua. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri