Jurnalul.ro Timp liber Hobby Învață să desenezi manga

Învață să desenezi manga

de Oana Portase    |   

Sailor Moon, Pokemon, Dragon Ball Z, Bleach și multe alte desene animate japoneze ne-au încântat copilăria și ne-au făcut să descope­rim fascinanta lume a creativității niponilor. Puțini știu că desenele animate japoneze prind viață în urma benzilor desenate denumite manga. Seriile manga sunt o muncă extrem de complexă, de cele mai multe ori sunt lucrate manual, și se întind pe perioade chiar și de peste zece ani. Ideea de manga o întâlnim prin anul 1798, iar volume­le de manga au început să fie din ce în ce mai apreciate în anii 50.

Cultura manga s-a strecurat destul de timid în țara noastră. Volume traduse în limba engleză se pot găsi la anumite librării din România sau se pot comanda on-line. Cu toate acestea, pasionații de manga și anime au la dispoziție mai multe centre unde pot învăța pas cu pas cum să creeze un personaj, o poveste și să le pună pe foaia de desen. În Bucu­rești, Școala Sakura oferă cursuri de manga, de limba japoneză și multe evenimente care ne fac cunoștință cu lumea Japoniei.

Deosebirile față de BD-urile din Vest

„Manga reprezintă benzile dese­nate japoneze. Sunt foarte diferite de comic-urile sau BD-urile din Vest prin­tr-o mulțime de aspecte. Se adresează unui public larg, cu variații de vârstă mai largi (12-40 de ani), se citesc de la dreapta la stânga, au o organizare mult mai dinamică a panel-urilor, sunt în principal ilustrate monochrom, paginile colorate integral fiind pagini aniversare sau care celebrează popularitatea seriei și au o mulțime de genuri și subgenuri. Într-o oarecare măsură genul este în directă legătură cu publicul-țintă. Benzile desenate japoneze sunt mai organice ca «feel» tocmai datorită tehnicilor tradiționale de desen”, ne explică Paula Nicodin, profesor de desen manga la Școala Sakura.

Cursurile de manga de la Școala Sakura sunt structurate pentru nivelul fiecărui elev: începători, intermediari și avansați. „Dacă ar fi să traducem modulele în cuvinte-cheie, acestea ar fi: tehnică, aprofundare, creație. Cu alte cuvinte, mai întâi elevii noștri învață partea tehnică/practică a desenului în stil japonez, apoi aplicăm cele învățate în primul modul prin exerciții de creati­vitate și ilustrare a unor idei prin desen, ca apoi, în ultimul modul să realizeze un manga propriu urmând aceiași pași pe are i-ar urma un mangaka consacrat (artist manga din Japonia). Odată pe an strângem lucrările elevilor noștri și le publicăm în revista școlii, «Sakura no Hana», care luna aceasta ajunge la al 5-lea număr”, spune Paula Nicodin pentru Jurnalul Național.

Un modul de curs manga durează aproximativ 5 săptămâni și costă 300 de lei. Manga nu sunt doar pentru copii, oricine poate învăța să deseneze, iar poveștile sunt adaptate pentru diverse categorii de vârstă. Și chiar dacă nu suntem foarte talentați la desen, ne putem relaxa învățând ceva nou. „Am avut elevi cu vârste cuprinse între 8 și 40 de ani, ceea ce este surprinzător. Și mai surprinzător este cum această pasiune aduce oameni atât de diferiți la un numitor comun. Atmosfera la cursuri este foarte destinsă și comunicăm atât de ușor încât uităm de prejudecăți. Noi apreciem talentul, însă, la fel ca japonezii, apreciem și mai mult pasiunea și munca. Mai ales că susținem teoria: Desenul, ca totul în viață, se învață”, mai spune Paula Nicodin.

Povestea Școlii Sakura

Cei care se îndrăgos­tesc de Japonia nu pot sta fără ea. Cam așa a început și povestea Școlii Sakura. „În adolescență am avut ocazia să studiez în timpul verii în Anglia, unde am intrat în contact cu tineri din întreaga lume. Japonezii m-au fascinat și, odată întors acasă, m-am înscris la cursuri de japoneză. Am decis ulterior să urmez și cursurile de limba japoneză din cadrul Universității din București. Apoi, am ajuns și am studiat în Japonia. Întors în țară, într-un moment de răscruce, am decis să revin la pasiunea mea și să ofer șansa de a cunoaște limba și cultura japoneză tuturor celor atrași de acestea. Astfel, la începutul anului 2011 am deschis Școala Japoneză SAKURA. Și de aici, un vis a devenit realitate și trăiesc în el în fiecare zi”, ne povestește Cristian Jidiuc, directorul școlii.

De ce să învățăm japoneza

Dacă tot pornim în lumea fascinantă a manga, putem încerca să înțelegem puțin și din limba japoneză. La Școala Sakura se organizează cursuri de japoneză, atât de grup, cât și individuale, pentru oricine dorește acest lucru. „Cercetările au arătat că învățarea unei limbi străine este benefică pentru dezvoltarea creierului, la orice vârstă. Dacă vrei să înveți o limbă nouă – de ce nu japoneza? Fascinația și exotismul cursurilor de japoneză au atras preponderent elevi și studenți cu vârste cuprinse între șapte și 25 de ani, dar și copii de grădiniță (cinci ani) sau pensionari (60 de ani)”, spune directorul școlii.

Ceai, kimono, origami

„Modulele de studiu folosesc metode de predare japoneze, care presupun un grad ridicat de interactivitate (jocuri de vocabular, conversaţie, cultură şi civilizaţie) şi sunt coordonate de un profesor nativ japonez. Un program interdisciplinar de limbă şi civilizaţie dedicat copiilor și adoles­cenților este organizat în fiecare vară în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti. Programul include, pe lângă modulul de limba japoneză şi atelierele de conversaţie, şi ateliere culturale japoneze (ceremonia ceaiului, îmbrăcare kimono, manga, origami, kirigami), ateliere de nutriţie sau de dezvoltare personală. Sunt incluse prânzul și două gustări în cadrul Muzeului Satului. Costul pentru sesiunea din iulie, respectiv cea din august, este de 990 de lei”, spune directorul școlii.

Excursii de studii în Japonia

Mulți dintre cei care intră în contact cu lumea japoneză își doresc să ajungă în Japonia cu orice preț. Japonia este o țară destul de scumpă, dar nu este imposibil de vizitat chiar și cu un buget redus. Școala Sakura îi ajută și pe cei care vor să ajungă la studii în Japonia. „Avem un parteneriat de doi ani cu o Școală de Japoneză pentru străini din Tokyo. SAKURA organizează anual în august excursii de studiu și turism în Japonia. Este un program personalizat care explorează Japonia şi viaţa de zi cu zi a locuitorilor. Excursiile sunt organizate în grupuri mici, de maximum opt persoane, ghidate de cunoscători ai culturii şi limbii japoneze şi personalizate în funcţie de hobby-urile şi pasiunile participanţilor legate de Japonia”, explică Cristian Jidiuc.

 

Și tehnica, și materialele folosite pentru realizarea unui manga sunt foarte diferite de cele folo­site pentru benzile dese­nate „wes-tern”

Cursuri de limba japoneză

● Cursuri de grup

Module de 3 luni

2 cursuri/săptămână – 90 minute/ curs

1.440 de lei

● Cursuri individuale

Programul e stabilit de cursant

Module de 24 de cursuri

2.400 de lei

● Cursuri pentru copii 6-12 ani

Module de 3 luni

12 cursuri – 60 minute/curs

Vinerea după ora 17.30

960 de lei

Şcoala de vară Sakura este organizată în perioa­da 11-15 iulie, respectiv 1-5 august, câte o săptă­mână, de la 9-18, în cadrul Muzeului Satului.

 

Subiecte în articol: manga
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri