Jurnalul.ro Ştiri Externe Invazia de lăcuste din Somalia declarată "urgenţă naţională"

Invazia de lăcuste din Somalia declarată "urgenţă naţională"

Invazia de lăcuste care afectează Cornul Africii a fost declarată "urgenţă naţională" în Somalia, unde aceste insecte devastează sursele de hrană în una dintre cele mai sărace şi mai vulnerabile regiuni ale lumii, a anunţat duminică Ministerul Agriculturii din Somalia, relatează AFP.

"Ministerul Agriculturii (...) declară urgenţă naţională din cauza creşterii actuale a numărului de lăcuste, care constituie o ameninţare majoră pentru situaţia fragilă a securităţii alimentare din Somalia", a afirmat ministerul într-un comunicat.

Somalia este prima ţară din regiune care s-a mobilizat la nivel naţional pentru a lupta împotriva roiurilor gigantice de lăcuste, a căror apariţie este, potrivit experţilor, legată de variaţiile climatice extreme.

Roiuri de câteva miliarde de lăcuste au devastat de câteva săptămâni zone întinse din Africa de Est, ca urmare a unor variaţii climatice extreme ce s-ar putea dovedi catastrofale pentru o regiune deja lovită de secetă şi inundaţii.

"Sursele de hrană pentru oameni şi animale sunt ameninţate", a adăugat Ministerul Agriculturii, în condiţiile în care roiurile de lăcuste consumă cantităţi uriaşe de culturi şi furaje.

Roiuri uriaşe de greieri flămânzi s-au răspândit din Etiopia şi Somalia până în Kenya. Agenţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a estimat la sfârşitul lui ianuarie că un singur roi ar putea acoperi o suprafaţă de 2.400 de km2, cât suprafaţa Luxemburgului.

AGERPRES

Subiecte în articol: invazie de lacuste somalia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri