Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Inventatorul tratamentului pentru psoriazis suferă de aceeași afecțiune

Inventatorul tratamentului pentru psoriazis suferă de aceeași afecțiune

de Redacția Jurnalul    |   

Tratamentul pentru psoriazis a fost creat de un farmacist care suferea de această boală.

Psoriazisul are tratament. Omul care a inventat Sotyktu suferă şi el de această boală

Ryan Moslin a fost disagnosticat în liceu cu pzoriazis cronic. Afecțiunea sa a debutat cu mici semne pe scalp, urmate de altele pe picioare, coate și spate. Nu a mai purtat pantaloni scurți și curând nici jeanși deoarece erau aspri și îl deranjau. Micile leziuni se prindeau de haine și sângerau, spune acesta. 

Acesta a studiat apoi chimia și și-a făcut studiile postdoctorale la celebrul Institut de Tehnologie din Massachusetts. S-a angajat la compania farma Bristol-Myers Squibb ca cercetător senior.

A testat împreună cu colegii săi peste 6000 de molecule înainte de sintetizarea medicamentului Sotyktu, în anul 2013. A fost aprobat după cercetări care au durat 12 ani, scrie dcnews.ro.

 

Administraţia de Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat Sotyktu, în septembrie 2022, ca medicament împotriva psoriazisului, boală care afectează 8 milioane de oameni din SUA. În luna următoare, medicul lui Moslin i-a prescris chiar medicamentul inventat de el.

La 43 de ani, Moslin spune că leziunile s-au micşorat, şi nu mai arenici senzaţia de mâncărime.

"Ar fi fost extrem de optimist să cred că ceea ce s-a întâmplat se putea întâmpla. Nu a devenit realitate până când nu am luat primele pastile", a povestit Moslin. ⁠

Subiecte în articol: psoriazis ryan moslin sotyktu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri