Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Investițiile OMV Petrom vor scădea cu 28% în 2020

Investițiile OMV Petrom vor scădea cu 28% în 2020

OMV Petrom va face investiţii de 3 miliarde de lei în 2020, cu 28% mai puțin față de anul trecut, când suma s-a ridicat la 4,2 miliarde de lei, arată raportul semestrial al companiei.

"Valoarea investiţiilor (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3 miliarde de lei, excluzând achiziţiile (2019: 4,2 miliarde de lei); cheltuielile operaţionale şi de investiţii de exploatare sunt planificate a fi reduse cu 320 milioane de lei în 2020 faţă de 2019", precizează documentul.

La proiectul Neptun Deep decizia finală depinde de mediul fiscal stabil şi competitiv şi de comercializarea liberă a gazele naturale.

"Conform declaraţiilor publice, se intenţionează ca Legea Offshore să fie modificată prin intermediul unui proces parlamentar care va fi iniţiat după următoarele alegeri parlamentare. În iunie 2020, a fost instituit un program de ofertare a gazelor naturale (GRP), ulterior fiind eliminată obligaţia de vânzare pe piaţa centralizată. Deşi apreciem paşii către o piaţă complet liberalizată, există unele provocări cu privire la aplicarea GRP", potrivit raportului.

OMV Petrom va acorda prioritate eficienţei energetice şi scăderii emisiilor, propunându-și reducerea intensităţii emisiilor de carbon cu 27% până în 2025, comparativ cu 2010.

Pe partea de Upstream, se estimează un declin al producţiei de până la 5% faţă de 2019, fără includerea iniţiativelor de optimizare a portofoliului.

Transferul a 40 de zăcăminte marginale către Dacian Petroleum se va încheia în a doua parte din acest an.

Investiţiile OMV Petrom în Upstream se vor reduce la circa 2 miliarde de lei, de la 3,2 miliarde de lei în 2019. Vor fi forate compania 60 de sonde noi şi se va menţine la nivel constant reparaţiile capitale, faţă de 2019.

Investiţiile de explorare sunt estimate la 200 de milioane de lei, de la 400 milioane de lei în 2019.

Va fi încheiată tranzacția de achiziţie a participaţiei în Han Asparuh offshore Bulgaria, în a doua parte din 2020.

În privința Permietrului II de Explorare Offshore din Georgia, se estimează că acesta va fi finalizat până la sfârșitul anului. 

Pe segmentul Downstream, rata de utilizare a rafinăriei va fi de 90%, faţă de 97% în 2019. "Se anticipează ca rata de utilizare a rafinăriei să fie susţinută de redresarea graduală a cererii după relaxarea restricţiilor de mobilitate, fiind afectată de o oprire planificată de două săptămâni în T3 pentru lucrări de mentenanţă", se arată în raport.

După liberalizarea pieţei de gaze naturale de la 1 iulie, grupul estimează vânzări totale la un nivel similar celui din 2019.

Producția de energie electrică va fi mai mare față de anul trecut. 

"Centrala electrică Brazi trebuie să furnizeze pieţei reglementate 0,18 TWh de energie electrică în a doua jumătate a anului 2020 la preţul de 223 lei/MWh; estimăm o producţie totală netă de energie electrică mai mare faţă de 2019. Centrala electrică Brazi: o revizie planificată de două săptămâni pentru întreaga capacitate va avea loc în T4/20", potrivit documentului.

OMV Aktiengesellschaft deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român deţine 20,639%, Fondul Proprietatea 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi pe Bursa de Valori din Londra. 

Subiecte în articol: omv petrom Investitii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri