Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investitorii fug de forinți şi zloți și se pun la adăpost în dolari şi euro

Investitorii fug de forinți şi zloți și se pun la adăpost în dolari şi euro

Forintul ungar a atins un minim istoric, iar zlotul polonez a rămas blocat la cel mai scăzut nivel din 12 ani faţă de euro luni, sub presiunea temerilor privind înrăutăţirea situaţiei pandemice în Europa Centrală şi de Est şi a goanei după active sigure.

Coroana cehă s-a situat faţă de euro la cel mai scăzut nivel din 4 noiembrie, ziua în care banca centrală a ţării a surprins cu cea mai dramatică majorare de dobânzi din aproape un sfert de secol, notează Reuters.

Chiar şi în contextul accelerării majorărilor de dobânzi în regiune pentru contracararea intensificării inflaţiei, activele central-europene suferă de pe urma temerilor reînnoite privind lockdown-urile şi scăderii apetitului investitorilor pe fondul goanei după active sigure, ce impulsionează dolarul american.

Forintul ungar s-a depreciat cu 0,6%, până la 369,61 în raport cu euro, depăşind recordul anterior atins anul trecut când pandemia a lovit pentru prima dată Ungaria. Ţara a raportat un număr record de infectări zilnice pe 19 noiembrie deşi cea mai mare parte a populaţiei sale este vaccinată, iscând temeri privind impactul economic.

Banca centrală a ţării a majorat dobânda de depozit pe o săptămână cu 70 de puncte bază, la 2,5% pe 18 noiembrie pentru a susţine forintul, la numai două săptămâni după o majorare mai mică a dobânzii de referinţă, scrie Bloomberg.

Însă ca şi în cazul ţărilor vecine Cehia şi Polonia, care au operat majorări şi mai mari de dobânzi în această lună, măsurile de înăsprire monetară nu au fost suficiente pentru a domoli îngrijorările investitorilor.

Deşi banca centrală ungară nu are o ţintă pentru forint, nivelul monedei complică sarcina strategilor de obţinere a stabilităţii preţurilor în condiţiile în care deprecierea acesteia alimentează inflaţia. Preţurile de consum au crescut cu 6,5% în octombrie, cel mai ridicat ritm din 2012 şi cu mult peste ţinta de 3% a băncii centrale. Strategii anticipează că inflaţia va urca peste 7% în noiembrie.

Încrederea consumatorilor ungari s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din aprilie, potrivit think tank-ului GKI, gospodăriile devenind mai pesimiste cu privire la locul de muncă şi perspective financiare pe fondul accelerării inflaţiei, relatează Reuters.

De asemenea, tensiunile politice din regiune se intensifică, cu o criză a migranţilor la graniţa Poloniei cu Belarus, în timp ce Varşovia şi Budapesta sunt în continuare în conflict cu Bruxelles-ul.

Zlotul a scăzut cu 0,5% la 4,716 în raport cu euro. „Perspectiva pentru moneda poloneză rămâne moderat pesimistă“, arată analiştii Bank Millennium.

Coroana cehă s-a situat la cel mai scăzut nivel din 4 noiembrie, ziua în care banca centrală a ţării a surprins cu cea mai puternică majorare de dobânzi din aproape un sfert de seco;. Tomas Holub, membru al consiliului băncii centrale, a declarat că nu se aşteaptă la surprize majore pe viitor în ceea ce priveşte înăsprirea politicii monetare.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: forint
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri