Jurnalul.ro România inteligentă Ioan Mang: „Listarea Hidroelectrica ne oferă ocazia să investim într-o companie puternică"

Ioan Mang: „Listarea Hidroelectrica ne oferă ocazia să investim într-o companie puternică"

de Redacția Jurnalul    |   

Listarea Hidroelectrica ne oferă ocazia să investim într-o companie puternică, explică Ioan Mang, vicepreședinte Camera Deputaților, la Conferința Income Magazine Corporate „Listarea companiilor strategice din energie - drum deschis pentru dezvoltare și relevanță”.

"Prin listarea la bursă a Hidroelectrica nu înseamnă, în niciun caz, ceea ce spun alte partide în Parlament, că ne vindem țara. Nu ne vindem țara, nu vindem nici Hidroelectrica, poate ar fi mai plastic să spunem, ne-o cumpărăm! Pentru că avem ocazia, ca români, să investim într-o companie puternică, astfel încât ea să devină o companie a multor români. Și listarea de acum oferă posibilitatea multor cetățeni să facă acest lucru. 

Ce se întâmplă după listare

După listarea la bursă, companiile au șansa să devină mai performante. Tot ce se întâmplă este mult mai transparent. O companie listată la bursă este transparentă, toate activele, operațiunile sunt vizibile, le poate vedea toată lumea. Se elimină orice suspiciune legată de corectitudinea operațiunilor care se desfășoară. Un alt avantaj mare este managementul performant. Nimeni nu-și va putea permite să numească oameni politici, așa-zișii oameni necalificați, ca să conducă companii listate la bursă. 

Companiile câștigă încredere în regiune, în piața europeană, și nu numai, și primesc mult mai ușor credite pentru a se dezvolta. 

Parlamentul a votat din nou legea care permite finalizarea investițiilor în energie

Chiar ieri, în plenul Camerei Deputaților s-a votat din nou legea, a doua oară, care să permită finalizarea investițiilor, cele care sunt realizate astăzi în proporție de peste 80% și stagnează de ani de zile pentru că după ce investițiile sistemelor hidroenergetice ne-am trezit că unii au stabilit că aceea este o zonă de mediu protejată și au blocat toate lucrările. Această lege a mai fost votată, a fost atacată la Curtea Constituțională și s-a întors la Parlament înapoi, motivul fiind să nu ajungem la infrigement. 

Ieri s-a votat din nou. Cei care au atacat-o la Curte, s-au împărțit în două grupe. Unii spuneau că nu sunt destul investiții trecute în anexă ca să fie finalizate, alții că ne vom lovi de infrigement și nu trebuie să facem acest lucru. Cred că această lege trebuia votată, va trece și de Curtea Constituțională, va fi promulgată și de președintele României pentru că trebuie să finalizăm aceste investiții.

În privința producției, suntem peste consum în acest moment, pentru că avem consum mic. Dar, din cei 6.000 MW, cât era nivelul producției în urmă cu o jumătate de oră, peste 4.000 MW erau dați de două companii Hidroelectrica și Nuclearelectrica, deci aproape 70%. Mai erau 1000 MW dați de alte două companii care produc energie verde, sistemul eolian și sistemul fotovoltaic. Deci suntem la aproape 5.000 MW, din 6.000 MW produsși, pe energie curată. Cred că e un pas important. 

Avem o problemă legată de avize și  de faptul că unii cer anumite avize pentru a face un dosar dar nu neapărat pentru a face investiția și acest lucru crează probleme mari. Blochează o capacitate, crează probleme pentru cei care crează o linie de transport pentru că trebuie să-și facă calculele", spune Ioan Mang. 

 

 

Subiecte în articol: energie Investitii bvb ioan mang
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri