Klaus Iohannis a conformat, ieri, că a primit din partea Guvernului cererile de revocare a Rovenei Plumb, Natalia Intotero și Tudorel Toader, din calitatea de miniștri, precum și propunerile privind nominalizarea pe posturile ce urmează a fi vacantate. Președintele a lăsat de înțeles că cel puțin una dintre aceste propuneri este “inadmisibilă”, referindu-se, cel mai probabil, la Eugen Nicolicea, nonimalizat de CeX al PSD pentru preluarea funcției de ministru al justiției.
Astfel, încercarea premierului Vioricăi Dăncilă de a remania Executivul pe calea clasică, punându-și speranța în “buna credință a președintelui”, se prefigurează a fi un eșec, iar schimbările vor urma calea unei restructurări, în Parlament. Klaus Iohannis a precizat, ieri, că “au fost trimise la Cotroceni propunerile de revocare şi propunerile de noi miniştri, însă primind acele scrisori mi-am pus întrebarea ce se doreşte cu această remaniere, fiindcă de regulă o remaniere guvernamentală se face pentru a face guvernarea mai bun, mai eficientă. Prima impresie e că această remaniere guvernamentală se face ca lucrurile să meargă mai prost, ceea ce e inadmisibil”. Președintele confirmă că a discutat cu Dăncilă, căreia i-a comunicat că va primi un răspuns la începutul săptămânii viitoare. Asta, în couda faptului că mesajul liderului PSD, de miercuri, a fost unul destul de clar, în sensul că îi dă președintelui un termen de gândre de “o zi-două”.
“Dar nu pot să semnez nişte acte fără a evalua urmările”, susține Iohannis, care adaugă că “PSD pregăteşte o remaniere guvernamentală care vrea să întărească asaltul asupra Justiţie şi acest lucru nu poate să fie de bun augur. Cel mai probabil, președintele îl va refuza pe Eugen Nicolicea pentru portofoliul de la Justiție și, în cazul în care PSD nu va dori să facă altă nominalizare, singurul mod în care numirea s-ar putea face va fi printr-un vot de încredere acprdat de plenul Parlamentului, așa cum mai muli lideri ai partidului au cerut, încă din timpul ședinței CeX.
L-a invitat la Cotroceni pe Lazăr, pentru a-l decora pe Iulius Filip
Klaus Iohannis a făcut aceste precizări la sfârșitul unei ceremonii, la Palatul Cotroceni, unde i-a invitat pe absolvenții INM pe care i-a numit recent în magistratură, la aceast evenment fiind prezent și Augustin Lazăr. Ieri, Secția de Procurori de la CSM a aprobat cererea lui Lazăr de pensionare, începând cu data de 27 aprilie. Astfel, actualul procuror general, pentru care există o cerere de revocare încă din luna noiembrie, va ieși la pensie cu 80 la sută din veniturile încasate în ultima lună lucrată, respectiv cu 27.000 de lei pe lună, așa cum deja “Jurnalul” a dezvăluit. Asta, deoarece Klaus Iohannis nu a dorit să țină cont nici ce cererea de revocare formulată de Tudorel Toader, nici de solicitările exprese ale celor doi deținuți politici pe care Augustin Lazăr i-a ținut abuziv în închisoare, deși își executaseră fracția, pe vremea când activa ca procuror comunist la Penitenciarul Aiud. Iar Lazăr este “în cărți” și pentru o posibilă numire, din partea Președinției, în funcția de judecător la Curtea Constituțională.
De altfel, lui Klaus Iohannis i-a luat mai bine de o săptămână să se decidă să-l decoreze pe eroul anticomunist Iulius Filip, una dintre victimele lui Augustin Lazăr, semnând ieri decretul de decorare. O petiție în acest sens a fost inițiată de postul de televiziune Antena 3.
Președintele urmează să blocheze numirea propusă de PSD pentru Ministerul Justiției