Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, tur de forţă după întâlnirea cu Donald Trump

Iohannis, tur de forţă după întâlnirea cu Donald Trump

de Sînziana Duţă    |   

După vizita istorică la Casa Albă și întâlnirea cu preșe­dintele american Donald Trump, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier şi cancelarul Angela Merkel. De asemenea, Iohannis va avea o întrevedere şi cu președintele francez Emmanuel Macron, la Consiliul European din 22-23 iunie.

Vizita președintelui Klaus Iohannis la Berlin se va desfășura în perioada 19-20 iunie, ocazie cu care șeful statului va fi primit la Palatul Bellvue de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Stein­meier, şi va avea o întâlnire separată şi cu şeful Executivului german, cancelarul Angela Merkel. Klaus Iohannis s-a mai aflat în vizită oficială la Berlin în februarie 2015, iar Steinmeier a fost primit la Cotroceni ca ministru de Externe al Germa­niei, în martie acelaşi an. Iohannis se va întâlni şi cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron, cu ocazia prezenţei la Consiliul European de la Bruxelles (22-23 iunie). Turneul de forţă al preşe­dintelui, marcat de vizite oficiale în fieful liderilor SUA şi UE, vine în contextul în care şeful statului a afirmat recent că România este cel mai pro-american stat membru UE, iar ţara noastră şi-ar putea asuma rolul de punte de legătură între SUA şi blocul comunitar. Ambasadorul român la Washington, George Maior, a apreciat ieri că vizita lui Iohannis la Casa Albă a reprezentat „un moment culminant”, care va fi urmat de acţiuni practice. „Cel mai mare avantaj este faptul că avem în primele luni de mandat ale unei noi administraţii ameri­cane o comunicare directă pe toată gama de interese vitale ale statului român în relaţia cu SUA - interese militare, strategice, economice, interese pe linie de apropiere a celor două societăţi”, a spus fostul şef al SRI.

România, esenţială în relaţia Statelor Unite cu Rusia

De asemenea, renumitul analist geopolitic George Frie­dman, fondator al companiei americane de analiză geostrate­gică Stratfort, a explicat într-un interviu la TVR că întâlnirea preșe­dintelui Klaus Iohannis cu Donald Trump demonstrează că România a căpătat o importanță crucială pentru Statele Unite. „Era de aşteptat ca preşedintele Statelor Unite să vrea o întâlnire cu preşe­dintele României, ţară unde sunt trupe americane, consilieri, reprezentanţi ai SUA. A fost esenţial să-i fie arătată poporului american importanţa României pentru SUA, să i se spună popo­rului american că atunci când Guvernul trimite trupe în România este în baza unei legă­turi de prietenie. A fost, de asemenea, important să li se transmită românilor care au acceptat această relaţie că Statele Unite o iau în serios la cele mai înalte niveluri”, a comentat Frie­dman. Analistul american a vorbit și despre rolul României în relația Statelor Unite cu Rusia. „Statele Unite au dezvoltat o strategie în relaţia cu ruşii. Nu ne aşteptăm la un război cu Rusia, nu ne dorim un război. Nu atacăm Rusia, dar vrem să ne asigurăm că Europa este prote­jată şi pentru noi flancul estic este crucial. Două ţări sunt cruciale pentru acest flanc, una este Polonia şi cealaltă este, bineînţeles, România. Iar România are o dublă semnificaţie. În primul rând, este în prima linie împotriva Rusiei, dar, totodată, are şi o relaţie geografică cu Turcia şi acea regiune este imprevizibilă. Deci sunteţi o ţară riverană Mării Negre, între Munţii Carpaţi, sunteţi o ţară balcanică, sunteţi importanţi strategic în multe feluri”, a explicat Friedman.

 

O vizită istorică. Diplomaţia română merită felicitată. Se lucrează la această vizită încă din perioada de tranziţie. S-a lucrat intens şi inteligent, pe multiple planuri.

George Maior, ambasadorul României în SUA

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri