Jurnalul.ro Special Reportaje Ion Barladeanu, artistul ce locuia candva intr-o ghena de gunoi, expune zilele acestea la Iasi. Nea Ion nu a dorit sa-si reintalneasca fratele si rudele, aflate la nici 50 de kilometri

Ion Barladeanu, artistul ce locuia candva intr-o ghena de gunoi, expune zilele acestea la Iasi. Nea Ion nu a dorit sa-si reintalneasca fratele si rudele, aflate la nici 50 de kilometri

de Cristinel C. Popa    |   

Ion Barladeanu (70 de ani), artistul descoperit la o ghena de gunoi din Bucuresti si care a avut lucrari in expozitii internationale importante alaturi de opere ale celebrilor Duchamp si Andy Warhol, expune zilele acestea pentru prima oara in Moldova.

De acum faimosul “nea Ion”, cum ii place sa i se spuna, a fost prezent aseara la vernisajul expozitiei de la Muzeul Unirii din Iasi, eveniment ce face parte din programul Festivalului Filmului Romanesc, ce are loc in aceste zile in localitate.

L-am gasit in curtea Muzeului Unirii. Statea pe o banca, inconjurat de tineri, carora le dezvaluia cu placere din secretele operelor sale. Curat, frumos imbracat, insa cu un costum ieftin si cu sandale in picioare, cu bastonul in capul bancii, nea Ion parea el insusi o vedeta de calibru.

“Aici e un porc, iar dincoace porcul de Paunescu. Dincoace e Iliescu, acolo Ceausescu, dar nu i-am iertat nici pe Basescu sau Iohannis, personajele de astazi. Insa cel mai mult imi plac filmele mele (asa le spune colajelor realizate din reviste vechi - n. red.) cu actori”, a spus Ion B., acelasi personaj din documentarul cu acelasi nume despre viata sa, film ce a primit Premiul Emmy in 2010.

Batranul Barladeanu, sarac si bolnav, inspira uneori mila. S-a bucurat fie si numai pentru faptul ca a avut cui sa arate din operele sale.

L-am intrebat daca s-a schimbat in bine viata sa, dupa ce a devenit celebru. A dat din cap nedumerit. Si a inceput iar sa se bucure la dezvelirea afiselor tinute in brate ca pe niste odoare.

“Macar m-am bucurat ca am vazut si eu lumea. Am calatorit mult cu avionul, am avut expozitii in multe parti ale lumii, am stat de vorba cu oameni importanti. Chiar si cu Angelina Jolie, care m-a sarutat pe obraz”, spune cu bucurie in glas nea Ion, care ne arata si lucrarile sale mai fara perdea.

“Aici cineva vrea sa apase pe butonul femeii, dar el spune ca butonul nu-I aici, ci acolo”, rade cu pofta mos Barladeanu. A venit la Iasi impreuna cu curatorul Cristian Cojanu. “E bolnav, are stent-uri, by-pass-uri, a trebuit sa ii facem tot felul de interventii chirurgicale costisitoare, de o perioada nu mai bea. Viata grea traita isi spune cuvantul, la varsta sa”, a spus Cojanu.   

 

Primul artist dizident al gunoaielor

 

Pe vremea lui Ceausescu, Ion Barladeanu nu ducea inca o viata boema. A lucrat o perioada chiar ca paznic la Casa Poporului. Atunci era nemultumit de ceea ce se intampla in Romania. Si ca un soi de protest, mai mult pentru sine, a inceput sa decupeze din reviste poze cu actori pe care le lipea la colajele sale. Intr-un fel era era si ca un soi de evadare. In majoritatea aparea si cate un avion, de aceea poate i-a si placut acum, de cand e celebru, sa zboare. Dar nu va temeati sa aratati colajele subversive celorlalti, nu v-a parat cineva, il intreb.

“Nu, pentru ca le aratam cui trebuie”, spune barbatul. Sunteti bucuros ca ati ajuns la Iasi?. “Da, n-am mai ajuns aici de zeci de ani, am facut si o scoala aici”. Dar de ce nu v-ati dus sa va vedeti fratele, rudele, din Vaslui? Se enerveaza. “Nu m-am inteles niciodata cum trebuie cu rudele, cu fratele meu”, spune morocanos Ion Barladeanu, dupa care isi vede din nou bucuros de colajele sale. Tinerii il inconjoara si-l duc pe scari pana aproape de tablourile sale. Isi scoate palaria din cap.

“Am avut si haine de maresal. Palaria asta nu stiu daca e atat de potrivita”, spune el. Isi sprijina toiagul langa scaun si se asaza pentru a acorda autografe. Nu sunt cu dedicatie, scrie scurt, caligrafic: “Ion Barladeanu”. Apoi blitzurile telefoanelor ii acopera zambetul.

“Va rugam sa admirati operele maestrului, apoi puteti pune intrebari, inclusiv curatorului sau, prezent aici”, spune Andrei Giurgia, directorul Festivalului Filmului Romanesc, cel care a organizat frumosul eveniment artistic. Nea Ion s-a pus din nou sa explice ce a vrut sa mai ia in raspar, ce a vrut sa critice sau cum a dorit sa se bucure in multe sale colaje artistice. Le tine strans in brate, de parca ar fi copiii sai. Ion B. e un om fara copii, fara familie.

De fapt, familia sa sunt cei care ii admira lucrarile si curatorii sai, oamenii de H’art Gallery din Bucuresti, cei care au avut grija de el si i-au amenajat o camera in blocul unde se afla galeria si unde mosul creaza si chiar locuieste. Ion Barladeanu a intins o frumoasa pata de culoare pe frumosul eveniment ce se desfasoara acum la Iasi si la care sunt invitati si alti oaspeti de marca: actori ca Mircea Diaconu, regizori cum e Dan Pita, ori profesionisti/oameni de film, cum e Irina Margareta Nistor.

Pe Ion Barladeanu l-am lasat in muzeu, inconjurat de “copiii sai” si de tinerii doritori de frumos si de ghidusele sale explicatii cu privire la propriile opere de arta. In lumina serii, dintr-unul din tablourile sale, “Actorul” ii facea cu ochiul. Iar avionul tras la margine parea ca il asteapta pe insusi “Autorul” pentru a-l duce pe alte meleaguri unde sa-si prezinte colajele sale.

A expus la Londra, Basel, Paris, Praga, ultima expozitie, deschisa si la aceasta ora, se afla la Rotterdam. Poftim de-i vedeti operele, in Olanda sau la Iasi, tarile in care Ion Barladeanu e la fel de familiarizat. Departe de Zapodenii copilariei si a vietii de ghena din Bucuresti!

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri