Nemulțumiți de dificultățile economice și nenumăratele fapte de corupție din țară, zecile de mii de manifestanți care au ieșit în ultimele zile pe străzile mai multor orașe din Iran au început să scandeze atât contra ayatollahului Ali Khamenei, considerat liderul spiritual al iranienilor, cât și împotriva regimului condus de președintele Hassan Rohani. Sute de persoane au fost arestate, iar alte câteva zeci au fost ucise. Conducerea clericală a Iranului se află la putere din 1979.
Pornite joia trecută în Mashhad, al doilea oraș ca mărime din Iran, protestele populare s-au extins rapid în toată țara, transformându-se treptat dintr-o mișcare spontană, inițiată contra majorării prețurilor și a corupției, într-o demonstrație cu tentă antiguvernamentală. Dacă în primele zile protestatarii aveau revendicări de ordin economic, legate de șomaj și creșterea inflației, și se întrebau de ce Teheranul se implică în conflicte regionale când iranienii suferă acasă, manifestanții aveau să-și schimbe brusc abordarea, ulterior, criticându-i virulent pe principalii lideri politici din republica islamică. Numeroși demonstranți au cerut chiar întoarcerea la monarhie, înlăturată de revoluție în 1979, prin îndepărtarea șahului Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr, aliat fidel al SUA, și prin transformarea țării într-un stat confesional islamic condus de un ayatollah. Turnura politică luată de manifestațiile din țară l-au determinat pentru prima oară pe liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, să arate cu degetul spre „duşmanii” republicii islamice, care s-ar fi unit pentru a submina regimul de la Teheran. „În evenimentele din ultimele zile, duşmanii s-au unit, folosindu-şi mijloacele, banii, armele politica şi serviciile lor de securitate, pentru a crea probleme regimului islamic” al Iranului, a declarat, ieri, Khamenei, care s-a exprimat pentru prima dată de la izbucnirea mişcării de contestare din ţară. Forțele ostile nu aşteaptă decât „o ocazie pentru a se infiltra şi pentru a lovi în poporul iranian”, a mai spus ayatollahul, citat de televiziunea națională, fără să precizeze despre ce „duşmani” este vorba. Între timp, autorităţile iraniene au continuat să acuze grupările de opoziţie „contrarevoluţionare”, cu sediul în străinătate, în SUA, dar şi în Arabia Saudită, că ar încerca să exploateze nemulţumirea populaţiei pentru a provoca tulburări în ţară. Oficialitățile au limitat imediat accesul la rețelele de socializare, în încercarea de a opri exinderea manifestaților. De cealaltă parte, președintele american, Donald Trump, a pus paie pe foc, afirmând că pentru Iran a venit „timpul schimbării”. De la instalarea sa la Casa Albă, Trump a denunțat constant acordul nuclear internațional încheiat cu Iranul, în 2015, în timp ce UE consideră această înțelegere vitală pentru utilizarea pașnică a programului atomic iranian și evitarea cursei înarmărilor.
Zeci de morți și sute de arestari
Peste 22 de persoane și-au pierdut viața, iar alte câteva sute au fost arestate în timpul protestelor din Iran, relata BBC, ieri după-amiază. Demonstranții au atacat centre religioase, clădiri publice, bănci și sedii ale miliției islamice, de unde au încercat să facă rost de arme, a scris, la rândul său, AFP. Manifestațiile sunt cele mai ample din țară, de la alegerile prezidențiale din 2009.
„Iranienii acţionează în sfârşit împotriva regimului iranian brutal şi corupt”. Donald Trump