Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul eliberează „Stena Impero”

Iranul eliberează „Stena Impero”

Purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabiei, a anunţat luni că petrolierul suedez sub pavilion britanic „Stena Impero”, sechestrat în iulie de către Iran în strâmtoarea Ormuz, a fost eliberat şi este „liber să navigheze”, a informat France Presse.

„Procedura legală a luat sfârşit, iar condiţiile pentru eliberarea petrolierului au fost îndeplinite, aşa încât petrolierul este de acum liber”, a declarat Rabiei, referindu-se la nava suedeză „Stena Impero”. Petrolierul de 183 metri, sechestrat la 19 iulie de Gardienii Revoluţiei, corpul de elită al Republicii islamice, a fost obligat să acosteze în portul Bandar Abbas . Autorităţile iraniene au acuzat nava că a ignorat semnale SOS şi şi-a oprit transponderul, după ce s-a ciocnit cu o barcă de pescuit. „Stena Impero” a fost sechestrată cu un echipaj de 23 de persoane la bord. Şapte dintre acestea au fost eliberate la 4 septembrie. „Stena Bulk”, societatea care deţine petrolierul, şi-a exprimat duminică speranţa într-o eliberare rapidă a navei, manifestând totodată rezerve. „Nu vrem să luăm nimic ca pe ceva sigur. Vrem să ne asigurăm că nava părăseşte apele teritoriale iraniene”, a declarat directorul „Stena Bulk”, Erik Hanell, postului de televiziune suedez SVT.

 

Capturarea navei a intervenit la câteva ore după anunţul unei instanţe din Gibraltar privind prelungirea sechestrului pus pe petrolierul iranian „Grace I” de către poliţia şi autorităţile vamale din acest teritoriu britanic.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri