Jurnalul.ro Ştiri Externe Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune

Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune

de Redacția Jurnalul    |   

Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a le folosi în războiul împotriva Ucrainei. „O escaladare dramatică a sprijinului Iranului”, spune Sean Savett.

 

Informația este publicată de către CNN, care citează două surse familiarizate cu informațiile. Este astfel finalizată o livrare despre care oficialii americani și occidentali au avertizat că era în pregătire de aproape un an.

Nu este clar când anume au fost livrate rachetele, dar transferul lor are loc în timp ce Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene și în timp ce Ucraina se pregătește pentru atacuri rusești la scară largă asupra infrastructurii sale energetice în această iarnă.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina are nevoie urgentă de mai multe sisteme de apărare aeriană.

Wall Street Journal a scris pentru prima dată că Iranul a livrat rachetele.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Sean Savett, a declarat pentru CNN că „orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului” pentru Kremlin în invazia sa din Ucraina.

„Am avertizat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia și Iran încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și suntem alarmați de aceste rapoarte”, a declarat Savett.

Furnizarea de rachete balistice marchează o escaladare semnificativă a sprijinului Iranului pentru Rusia. Iranul a furnizat deja Rusiei sute de drone pe care forțele ruse le-au folosit în războiul lor împotriva Ucrainei, iar Rusia a construit o instalație de fabricare a dronelor în țară cu ajutorul Iranului, a raportat CNN.

Misiunea permanentă a Iranului la Organizația Națiunilor Unite a negat transferul, într-o declarație pentru CNN.

„Poziția Iranului față de conflictul din Ucraina rămâne neschimbată. Iranul consideră că furnizarea de asistență militară părților implicate în conflict - care duce la creșterea numărului de victime umane, la distrugerea infrastructurii și la îndepărtarea de negocierile privind încetarea focului - este inumană. Prin urmare, nu numai că Iranul se abține de la a se angaja el însuși în astfel de acțiuni, dar solicită, de asemenea, altor țări să înceteze furnizarea de arme părților implicate în conflict”, se arată în declarație.

Negocierile rusești pentru achiziționarea rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune de la Iran au început încă din septembrie anul trecut, au declarat anterior oficialii pentru CNN, când ministrul rus al apărării de atunci, Serghei Shoigu, a călătorit în Iran pentru a vedea sistemele de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Ababil ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

În martie, G7 a emis o declarație comună fermă prin care avertiza că răspunsul comunității internaționale va include „măsuri noi și semnificative împotriva Iranului” dacă țara va continua să trimită rachete balistice Rusiei pentru a le folosi în efortul său de război împotriva Ucrainei.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri