”Mai ales în actualele reaşezări geostrategice din lume, proces care este aşteptat să fie de durată, băncile vor trebui să îşi consolideze potenţialul de organizaţii flexibile, capabile să îşi adapteze din mers businessul la multiple provocări: crize naţionale, transnaţionale, stări de conflict, război hibrid etc. Prin flexibilitate, toate provocările trebuie rapid transformate în resetări şi oportunităţi, iar acest lucru nu se poate realiza decât cu specialişti şi oameni responsabili, serioşi”, a spus Mugur Isărescu într-un discurs tinut cu ocazia aniversării a 33 de ani de la înfiinţarea Institutului Bancar Român, notează Ziarul Financiar.
Piata bancară trebuie să treacă printr-o etapă nouă de profesionalizare şi reprofesionalizare, în conditiile în care digitalizarea şi apariţia inteligenţei artificiale aduc provocări necunoscute până acum 5-10 ani.
”Ce am trăit noi ca generaţii de bancheri cu 15-25 de ani de experienţă în spate, aproape că nu se mai poate folosi dacă nu avem măcar câteva abilităţi pe parte de digitalizare dobândite între timp”, a adăugat Mugur Isărescu.
El a mentionat că IBR dispune de experţi temeinic pregătiţi, de echipamente performante şi de programe adecvate, care contribuie la dezvoltarea şi consolidarea prestigiului acestei instituţii.
”Eforturile comunităţii bancare trebuie să urmărească pregătirea profesională continuă a resursei umane din bănci. O resursă umană care deţine cunoştinţe şi competenţe profesionale avansate şi solide contribuie la menţinerea unei poziţii prudenţiale solide a băncilor şi, implicit, la asigurarea stabilităţii financiare”, a adăugat guvernatorul BNR.
(sursa: Mediafax)