În urmă cu o săptămână, plenul Senatului a votat în unanimitate Legea dării în plată, după ce a respins un amendament prin care erau exceptate de la aplicarea acestei legi creditele contractate cu garanţii guvernamentale, cum ar fi Prima Casă. În schimb, senatorii au limitat aplicarea legii doar pentru creditele cu o valoare de cel mult 150.000 de euro
"Este un program guvernamental. Acest program guvernamental nu are ce căuta în Legea dării în plată. A vorbi într-o lege, cum este darea în plată, despre punerea în discuţie a unei garanţii a statului român, cu alte cuvinte: o lege a statului român să pună în discuţie, sub orice formă, garanţia statului român, eu atât pot să spun: sună groaznic! Sună groaznic şi pe plan intern, şi pe plan internaţional", a afirmat Isărescu, în interviul acordat vineri şi difuzat de postul public de radio.
Totuşi, guvernatorul BNR vine cu o soluţie pentru parlamentarii care doresc aplicarea Legii dării în plată şi pentru programul Prima Casă.
"Dacă statul român, legiuitorul, doreşte să se adreseze, prin darea în plată, şi beneficiarilor creditelor din programul Prima Casă, are posibilitatea să se adreseze în altă lege, în legea proiectului respectiv, într-o manieră clară, fără confuzii, fără să apară niciun fel de interpretare privind garanţia statului român", a mai spus Isărescu.
Legea dării în plată se aplică doar creditelor pentru locuinţe cu garanţii imobiliare. Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturi de acest tip pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuinţa cumpărată pe credit.
Unul dintre argumentele folosite de către opozanţii legii este faptul că actul normativ anulează garanţiile statului acordate în cadrul programului Prima casă şi ar putea chiar pune capăt programului guvernamental.
În interpretarea unor bancheri, forma actuală a legii dării în plată anulează garanţiile acordate pe stat, deoarece conţine un paragraf care interzice executarea garanţiilor acordate de către terţi, cum sunt şi cele acordate de către stat în cadrul programului Prima Casă, în cazul în care o persoană alege să beneficieze de prevederile actului normativ. Argumentul este, însă, respins de către iniţiatori.
Legea dării în plată urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cameră decizională.
News.ro