Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul trece Cisiordania prin foc și sabie

Israelul trece Cisiordania prin foc și sabie

de Şerban Mihăilă    |   

Statul evreu a dezlănțuit cea mai amplă operațiune militară în teritoriile palestiniene din ultimele două decenii, în ceea ce a numit „un efort extins de combatere a terorismului”. Armata israeliană a lansat o ofensivă majoră aeriană și terestră în orașul Jenin, din Cisiordania, făcând zeci de victime în rândul palestinienilor. Aceștia din urmă acuză Israelul de comiterea unei noi „crime de război”.

Cel puțin opt palestinieni au fost uciși și peste 50, răniți, dintre care 10 grav, în atacul care a început luni dimineața în jurul orei 1.00, anunța, ieri după-amiază, Ministerul palestinian al Sănătății, avertizând că bilanțul victimelor urma să crească, foarte probabil, în următoarele ore. 

Lansând cel puțin zece atacuri cu drone asupra clădirilor, o brigadă de trupe israeliene - care sugerează prezența unui număr de 1.000 până la 2.000 de soldați -, susținută de buldozere blindate și lunetiști plasați pe acoperișurile clădirilor, a intrat în oraș și în tabăra de refugiați de acolo, după ce Israelul a informat Casa Albă despre planurile sale, relatează publicația „The Guardian”. 

Electricitatea a fost întreruptă în unele părți din Jenin, iar buldozerele militare au arat străzile înguste, într-o acțiune care a amintit de incursiunile Israelului din timpul ultimei revolte palestiniene.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat, ieri, că operațiunea a fost un raid concentrat, care ar putea dura între una și trei zile. El a dat însă asigurări că Israelul nu intenționează să rămână pe teritoriul pe care acționează.

Un alt oficial israelian a precizat că raidul a fost menit să „spargă mentalitatea de refugiu sigur al taberei, care a devenit un cuib de viespi”.

De altfel, într-o declarație comună, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) și serviciul de informații interne, Shin Bet, au anunțat că au atacat un centru de comandă din tabăra de refugiați din Jenin, care era folosit de un grup militant local.

În acest context, IDF a lansat un raid aerian în apropierea unei moschei din oraș, despre care a afirmat că este folosită de teroriștii palestinieni pentru a ținti forțele israeliene.

Imagini din interiorul orașului Jenin arătau și luptători palestinieni înarmați și mascați, care ripostau pe străzi, în timp ce schimburile de focuri și exploziile au continuat până ieri dimineață.

Operațiunea militară are loc într-un moment în care în Israel se exercită tot mai multe presiuni pentru un răspuns dur la o serie de atacuri asupra coloniștilor evrei, inclusiv un schimb de focuri, săptămâna trecută, soldat cu moartea a patru persoane.

Incursiunea este prima de după luptele de la Jenin, din 2002, din timpul celei de-a doua Intifade, atunci când peste 50 de palestinieni și 23 de soldați israelieni au fost uciși, în peste o săptămână de confruntări.

Evenimentele de ieri ridică la 133 numărul palestinienilor uciși în 2023 în Cisiordania, în cadrul unei creșteri periculoase a violențelor, ce durează de mai bine de un an și care a dus la unele dintre cele mai grave vărsări de sânge din zonă, din ultimele două decenii.

„O crimă de război”

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al președintelui palestinian, Mahmoud Abbas, a calificat operațiunea drept „o nouă crimă de război împotriva poporului nostru, lipsit de apărare”.

Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU, a tras pe Twitter un semnal de alarmă față de „amploarea operațiunii forțelor israeliene în Jenin”, adăugând: „Au fost utilizate lovituri aeriene în tabăra de refugiați dens populată. Sunt mai mulți morți și răniți grav. Trebuie asigurat accesul la toți răniții!”.

Operațiunea a dus la proteste peste noapte în Cisiordania, inclusiv la un punct de control din apropierea orașului Ramallah, unde un palestinian a murit, după ce a fost împușcat în cap de armată. Sistemele de apărare antiaeriană ale Israelului au fost puse în alertă pentru posibile tiruri de ripostă cu rachete din Fâșia Gaza. 

Nu era clar dacă operațiunea va declanșa un răspuns mai amplu din partea facțiunilor palestiniene, atrăgând grupuri militante din Fâșia Gaza, enclava de coastă controlată de grupul islamist militant Hamas.

„Rezistența va înfrunta inamicul și va apăra poporul palestinian. Toate opțiunile sunt deschise pentru a lovi inamicul și a răspunde agresiunii sale asupra orașului Jenin”, preciza, ieri, o declarație a grupului Jihadul Islamic, din Gaza, susținut de Iran.

Tabăra de la periferia orașului din nordul Cisiordaniei a fost înființată în anii ’50, iar zona, asemănătoare unui ghetou, în care locuiesc aproximativ 11.000 de persoane, a fost mult timp considerată un focar a ceea ce palestinienii susțin că reprezintă rezistența lor armată, iar israelienii califică drept terorism.

Sute de luptători înarmați ai unor grupări militante, inclusiv Hamas, Jihadul Islamic și Fatah, au sediul acolo, iar Autoritatea Palestiniană, semiautonomă, nu exercită aproape nicio influență.

Brigăzile Jenin, o unitate formată din oameni înarmați din diferite facțiuni, a fost acuzată de mai multe atacuri teroriste asupra cetățenilor israelieni, în condițiile în care starea de siguranță și securitate în Israel și în Cisiordania s-a deteriorat grav în ultimele 18 luni.

Atacurile de tip justițiar ale coloniștilor israelieni din Cisiordania asupra satelor palestiniene sunt, de asemenea, în creștere.

După ultimul raid major din Jenin, în iunie, bărbați înarmați palestinieni au ucis patru israelieni în apropierea unei așezări evreiești din Cisiordania, într-un atac care i-a înfuriat până peste măsură pe coloniști. 

Deocamdată, violențele se succed în spirală, iar teritoriile autonome palestiniene s-au transformat, din nou, într-un butoi cu pulbere. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri