Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul NU va putea expulza refugiații ucraineni

Israelul NU va putea expulza refugiații ucraineni

Israelul nu poate expulza refugiații ucraineni și nici nu le poate cere îndeplinirea unor condiții pentru intrarea în țară, a decis un tribunal din această țară, scrie AFP.

Ministerul israelian de Interne nu a impus inițial nicio regulă pentru aceștia dar ulterior a fost supus unor presiuni venite din partea opiniei publice dar și din interiorul executivului. 

Ayelet Shaked, membră a partidului Yamina, de dreapta, și ministru de Interne, a anunțat că nu va stabili o cotă de refugiați care au rude în Israel. Cu toate acestea, sunt sute de refugiați în pericol de expulzare. 

Prin urmare, tribunalul districtual din Tel Aviv a fost sesizat de către o refugiată ucraineană. 

"Chiar dacă există temerea că ea s-ar putea stabili în Israel, având în vedere ororile războiului şi încercările prin care a trecut reclamanta, ca şi alţii aflaţi în aceeaşi situaţie, până la sosirea în Israel, nu este cazul să fie expulzată acum. În ceea ce priveşte organizarea în prealabil a cererii de primire în Israel, această cerinţă pentru cei care fug din zonele din Ucraina unde au loc lupte nu este rezonabilă", a decis instanța. 

În Israel au ajuns, până acum peste 9.100 de ucraineni, potrivit datelor Ministerului Imigrației din această țară. Dintre aceștia, aproximativ 5.600 nu au dreptul de a rămâne pentru că legea prevede că au drept să imigreze doar evreii, copii și nepoții acestora din alte state. 

 

Subiecte în articol: refugiati ucraineni Israel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri