Jurnalul.ro Ştiri Politică 2016, istoria se repetă: Florin Iordache, reîncarnarea Robertei Anastase în PSD

2016, istoria se repetă: Florin Iordache, reîncarnarea Robertei Anastase în PSD

de Marius Gîrlașiu    |   

În urmă cu mai bine de şase ani, Roberta Anastase frauda grosolan votul deputaţilor privind legea sistemului unitar de pensii. Preşedintele PDL al Camerei număra la acea vreme 170 de voturi “pentru”, deşi în plen nu se aflau mai mult de 80 de aleşi. Episodul fraudei din septembrie 2010 s-a repetat luni seara în Parlament. În absenţa liberalilor, majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaţilor a adoptat cu 184 de voturi pentru majorările salariale pentru medici şi profesori, deşi PNL a prezentat imagini din care reiese că în sală nu se aflau mai mult de 168 de parlamentari.

Legea de aprobare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale în medie cu 15% în Sănătate şi Educaţie a trecut luni seara cu 184 de voturi pentru şi o singură abţinere de plenul Camerei Deputaţilor. În absenţa deputaţilor PNL care au boicotat şedinţa, trimiţându-l “de pază” doar pe deputatul Mircea Toader, social-democraţii au adoptat fără opoziţie pomenile electorale pentru medici, profesori şi angajaţii din sistemul de asistenţă socială. Problemele au apărut imediat după vot, liberalii acuzându-i pe social-democraţi că au fraudat numărătoarea cu ajutorul preşedintelui Camerei, Florin Iordache (PSD). Argumentul PNL? La momentul votului, nu era îndeplinit cvorumul necesar de 177 de deputaţi. În sprijinul acuzaţiilor, liberalii au postat pe Facebook mai multe fotografii făcute de la balcoanele Camerei din care reiese că în plen nu se aflau decât 168 de deputaţi. “PSD a minţit că are suficienţi oameni în sală pentru a vota legea, anunţând o prezenţă de 184 de parlamentari. Imaginile arată că în sală nu se aflau decât 168!”, a acuzat PNL. O numărătoare paralelă realizată de agenţia News.ro pe baza imaginilor video, arată că în sală se aflau răsfiraţi doar 153 de deputaţi în momentul votului, sub cvorumul de şedinţă şi mult sub numărul anunţat oficial.

Dă vina pe secretari

Mai mult, înainte de a se trece la vot, majoritatea parlamentară a respins cererea de apel nominal făcută de liberalul Mircea Toader. “Apelul nominal înseamnă să ştim adevărul, dacă suntem sau nu în cvorum. Nu avem cum să numărăm 170-180 de voturi într-o singură secundă. Nu suntem 180 şi ceva de oameni în sală”, a susţinut şi deputatul independent Remus Cernea. ''Eu am avut nişte secretari de şedinţă care au numărat. În sală colegii se mişcă. Eu întotdeauna am luat de bază acel rezultat pe care mi-l anunţă secretarii. Eu am deplină încredere în colegii mei care au numărat fără îndoială rezutatul”, s-a apărat preşedintele Camerei, Florin Iordache (PSD). Luni seară, secretari de şedinţă au fost deputatul PSD Marcel Ciolacu şi Dragoş Gabriel Zisopol (minorităţi).

Şerban Nicolae, senator PSD: E o diferenţă faţă de Roberta Anastase. Nu seamănă deloc lucrurile. Atunci se tăia din pensii, acum s-au majorat salariile. Părerea mea. Atunci se tăiau pensii şi se minţea cu privire la prezenţă ca să se poată tăia. Votul a fost acum pentru creştere.

În iulie 2011, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis neînceperea urmăririi penale faţă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi secretarul Camerei, Sever Voinescu, acuzaţi de PSD de abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, la votul din 15 septembrie 2010 pe Legea Pensiilor.

Subiecte în articol: florin iordache roberta anastase
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri